Flan­ders Smart Field Ser­vices for Unmanned Inland Shipping

  • Innoveren
  • Duurzaam transport

5G zorgt voor stabiele verbinding voor onbemande vaart

De Westhoek kampt net zoals andere plattelandsgebieden in Europa al jaren met dezelfde problemen: de braindrain van jongeren die de regio verlaten bij gebrek aan hooggekwalificeerde jobs, de vergrijzing van de bevolking die steeds meer gezondheidszorg nodig heeft en het gebrek aan onderwijscentra en middelbare scholen in de regio.

Door de uitrol van een hoogwaardig 5G-netwerk en de creatie van ‘digitale snelwegen’ wordt de Westhoek één van de eerste digitale regio’s van Vlaanderen. Dat brengt meteen ook opportuniteiten met zich mee voor onbemande binnenvaart. Via dit project willen we de semiautonome binnenvaart met aansturing vanop afstand verder verfijnen en uitrollen. Vooral in de Westhoek zijn er kleine vaarwegen die ideaal zijn voor semiautonome binnenvaart.

“Semiautonoom varen kan het vrachtvervoer over de waterwegen stimuleren en efficiënter maken”

In 2018 werden er voor het eerst proefvaarten gerealiseerd met een onbemand schip op de IJzer tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Het proefvaartuig werd uitgerust met slimme sensoren die ervoor moesten zorgen dat er geen botsingen gebeurden met obstakels. Een grote uitdaging in landelijke regio’s zoals de Westhoek is echter een stabiele netwerkconnectiviteit om de veiligheid van het op afstand aansturen te garanderen. 5G-connectiviteit kan de drie noodzakelijke elementen voor een dergelijke stabiele verbinding – dekking, bandbreedte en latency – versterken.

Het gebruik van autonome vaartuigen biedt heel wat toekomstmogelijkheden voor de (kleine) binnenvaart:

  • verlagen van de operationele kosten
  • verhogen van de veiligheid
  • vermijden van menselijke fouten
  • verlagen van brandstofkosten
  • optimalisering van het onderhoud
  • oplossen van de arbeidsmarktkrapte (tekort aan bemanning)...

Dankzij het project kan de binnenvaart in de Westhoek, en bij uitbreiding in heel Vlaanderen, opnieuw een belangrijke economische speler worden.

Projectpartners

Seafare-BO EnterprisesPOM West-VlaanderenHowestKU LeuvenOrange

Met steun van

De ontwikkeling van innovatieve toepassingen is een realisatie van e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Seafar, Jan Yperman Ziekenhuis, KU Leuven campus Brugge en Howest en kadert in de federale projectoproep 5G-pilootprojecten als onderdeel van het nationale plan breedband van Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post. De totale investering bedraagt 4,4 miljoen euro en wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de FOD Economie (43%).

FOD Economie

Ik heb een vraag