• Home
  • Nieuws
  • West-Vlaamse offshore windbedrijven schitteren op IPF 2024 in New Orleans

West-Vlaamse off­shore windbedri­jven schit­teren op IPF2024 in New Orleans

  • Innoveren
  • Ondernemerschap
  • Blue Energy
  • Internationaal ondernemen
26/04/2024

De internationale offshore windindustrie verzamelde zich in New Orleans voor een vierdaagse sectorbeurs (IPF) georganiseerd door het Amerikaanse Oceantic Network. POM West-Vlaanderen, de Belgian Offshore Cluster en De Blauwe Cluster, samen met tal van West-Vlaamse bedrijven, was prominent aanwezig in het Belgische paviljoen.

Met hun vijftien jaar ervaring zijn waren de West-Vlaamse bedrijven bijzonder welkom in de Verenigde Staten, waar de kennis en toeleveringsketens voor offshore wind nog volop in ontwikkeling zijn.

GEOxyz heeft zichzelf gevestigd als een toonaangevende Europese dienstverlener, gericht op maritieme onderzoeken en ondersteunende activiteiten op het gebied van offshore hernieuwbare energie. E-Bo Enterprises biedt IT-uitdagingen het hoofd met de meest geavanceerde oplossingen en diensten. Ze zetten in op dienstverlening aan windparkexploitanten en andere offshore klanten. Citymesh zorgt voor naadloze connectiviteit en biedt offshore-oplossingen voor personeel en apparatuur, waardoor realtime inzichten, kritische communicatie, videostreaming en sensorintegratie mogelijk zijn, zelfs aan land.

Sommige van deze bedrijven zijn al actief op de Amerikaanse markt, terwijl anderen de markt verkenden met het oog op verdere expansie.

Expertise in hybrid AC/DC-verbindingen

Een van de troeven die de bedrijven op tafel legden, is hun expertise in de nieuwste technologie om de elektriciteit geproduceerd door offshore windparken aan land te brengen: hybrid AC/DC-verbindingen gebundeld op een energiecentrale. Het Princess Elizabeth-platform dat voor de Belgische kust wordt gebouwd, diende als showcase voor deze technologie.

Dit platform zal fungeren als een elektriciteitsknooppunt, waar kabels van de windparken en toekomstige interconnectoren met andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, samenkomen. Op die manier vormt het de basis voor het Noordzeegrid. België heeft hierbij een sterke expertise op het gebied van constructie, verbindingen en beveiliging.

Communitybuilding

Dankzij een sterk netwerk van overheden, kennisinstellingen en bedrijven zoals:

Ik heb een vraag