• Home
  • Nieuws
  • Minder fysieke winkels, meer variatie in de invulling en minder leegstand in West-Vlaanderen

Min­der fysieke winkels, meer vari­atie in de invulling en min­der leeg­stand in West-Vlaanderen

  • Ondernemerschap
21/04/2024

Uit nieuw data-onderzoek van de vijf Vlaamse provincies blijkt dat het winkellandschap in Vlaanderen sterke veranderingen doormaakt. De voorbije tien jaar verdween één op zes winkels uit het straatbeeld. De verkoopvloeroppervlakte van fysieke winkels daalde met 2%. Parallel aan deze evolutie namen horeca, diensten en cultuur meer ruimte in binnen de commerciële kernen van steden en gemeenten. Dit zorgt voor nieuwe dynamieken en biedt kansen voor bestaande en nieuwe retailers. Ook de leegstand van winkelpanden is gedaald. In West-Vlaanderen zet KERNpunt onder meer detailhandelscoaches in om steden en gemeenten bij deze shift te ondersteunen.

Met bijna 156.000 loontrekkenden en ruim 64.300 zelfstandigen is het economisch belang van de sector ‘detailhandel’ best groot. Ook ruimtelijk gaat er een grote impact van uit. Nieuwe datarapporten van de vijf Vlaamse provincies bieden inzichten over het functioneren van winkelgebieden in Vlaanderen. De voorbije tien jaar is het aantal winkels in Vlaanderen afgenomen met 17,3%. In 2013 was in vier op tien handelspanden (39,3%) een winkel gevestigd. In 2023 is dat aandeel gedaald naar 35,7%. De daling in fysieke winkels werd gecompenseerd door méér horecazaken (21,7%) en méér consumentgerichte diensten (33%), hoewel ook deze sectoren in absolute cijfers erop achteruit zijn gegaan. Tussen 2013 en 2023 daalde het aantal horecazaken met 4,7% en het aantal consumentgerichte diensten met 5,5%.

Evolutie van het aantal fysieke winkels, horecazaken en consumentgerichte diensten.
Evolutie van het aantal fysieke winkels, horecazaken en consumentgerichte diensten.

De dynamiek in onze winkelstraten zorgt vaak voor een nieuwe winkelmix. Uit de cijfers van dit jaar blijkt dat cultuur het daarin goed doet. Het aantal locaties waar culturele producten of ervaringen worden verkocht, steeg de voorbije vijf jaar met 6,5% door uitbreiding van het aantal kunstgalerijen (van 385 naar 461 verkooppunten in 2023), musea (van 284 naar 296) en theaters (van 181 naar 193) in Vlaanderen.

Doorsnee winkelgebieden in Vlaanderen kleuren veelzijdiger - met naast winkels ook andere commerciële activiteiten. Maar worden ook minder omvangrijk. Tussen 2013 en 2023 daalde het totaal aantal handelspanden in Vlaanderen van 127.668 naar 116.018. Dit betekent dat 10% van de handelspanden transformeerde naar een niet-commerciële functie: wonen, kantoorruimte, een vrij beroep of open ruimte.

Dit is meteen een van de opvallende trends die in het rapport naar voor komt: steeds meer winkelpanden worden omgezet naar horeca of diensten, of krijgen een nieuwe, niet-commerciële bestemming. Deze trends tonen ook aan dat detailhandel niet op zichzelf staat. Winkelen is voor de consument zoveel meer dan aankopen alleen. Inwoners en bezoekers die recreatief wensen te winkelen, maken graag gebruik van deze functies. De consument wil beleving, de handelaar wil passage, veelzijdige compacte kernen brengen beide samen.

Het gevolg is duidelijk positief. De onafgebroken toename van winkelleegstand tussen 2007 en 2020 wordt in 2021 totaal afgeremd. Vanaf dan gaat het aantal onbenutte handelspanden heel duidelijk in dalende lijn. De nieuwe functies halen de blinde vlekken er uit.

Evolutie van het aantal leegstaande handelspanden in Vlaanderen.
Evolutie van het aantal leegstaande handelspanden in Vlaanderen.

Het Rapport Detailhandel biedt waardevolle inzichten die steden, gemeenten en lokale ondernemers kunnen helpen om hun concurrentievermogen te vergroten en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de steeds veranderende behoeften van de consumenten. Naast informatie over het winkelaanbod bevatten de Rapporten immers ook cijfers over bestedingen binnen e-commerce én nieuwe koopstromencijfers die inzicht bieden in de kooporiëntaties van Vlaamse consumenten.

Alle rapporten en data zijn te raadplegen via www.provincies.incijfers.be.

Ik heb een vraag