• Home
  • Nieuws
  • De tewerkstelling van kansengroepen is een noodzaak, ook na de coronacrisis

De tew­erk­stelling van kansen­groepen is een noodza­ak, ook na de coronacrisis

Meer informatie

  • Talent
  • Informatie
  • Tewerkstelling van kansengroepen
14/03/2022

Nieuwe studie over de tewerkstelling van kansengroepen

Recente conjunctuurberichten wijzen op een herstel van de economie na de COVID-19-pandemie, ook in West-Vlaanderen. Deze pandemie heeft voor een aantal kansengroepen een (tijdelijke) impact gehad op hun tewerkstelling.

Dit blijkt uit een recente studie van POM West-Vlaanderen over de tewerkstelling van personen uit kansengroepen.

Begin 2022 zijn de vacaturecijfers echter historisch hoog en de krapte op de arbeidsmarkt is nu nijpender dan vóór de crisis. Dit kan goed nieuws betekenen voor die kansengroepen: meer dan ooit zijn álle talenten nodig op de arbeidsmarkt.

Hoe leiden we talenten (opnieuw) naar de arbeidsmarkt?

Vanuit POM West-Vlaanderen werken we op drie domeinen: samen met bedrijven en kennispartners

  1. versterken we het opleidingsaanbod voor levenslang leren, voor werknemers, werkzoekenden en werkgevers;
  2. activeren we het verborgen arbeidspotentieel door drempels weg te nemen;
  3. ontwikkelen we technologie die moeilijk werk werkbaar maakt.

Als onderdeel van dit beleid, gaan we ook na hoe personen uit kansengroepen (opnieuw) een plaats kunnen krijgen op de arbeidsmarkt. Om de juiste acties te kunnen opzetten die inspelen op de specifieke noden van die kansengroepen, hanteren we al geruime tijd de participatieladder als beeldgrafiek voor de tewerkstelling en arbeidsmatige participatie van personen uit de kansengroepen.

“Het activeren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft een prioriteit, als hefboom en garantie voor een inclusieve arbeidsmarkt in onze provincie. De participatieladder laat ons toe om de juiste acties op te zetten, omdat we de specifieke noden binnen die kansengroepen in detail kennen.”

Heidi Hanssens - Head of Unit, Human Capital

2020 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar.

POM West-Vlaanderen presenteert een nieuwe editie van de participatieladder met daarin per trede van deze ladder de arbeidsmatige participatie van personen uit de kansengroepen in 2020, het eerste jaar waarin de coronapandemie een stevige impact had op de arbeidsmarkt.

Enkele conclusies die uit de meest recente studie naar voren komen:

  1. De tewerkstelling en arbeidsmatige participatie van personen uit de kansengroepen door middel van een ondersteunende maatregel is in 2020 met 17% gedaald in vergelijking met 2019. West-Vlaanderen behoudt wel haar aandeel van 20% in het Vlaamse aantal. Dit aandeel is sinds 2015 vrij stabiel gebleven.
  2. De grootste daling in tewerkstelling manifesteert zich op trede 5 ‘betaald werk met ondersteuning’. De vermindering op deze trede (-17,6%) is vooral toe te schrijven aan wijzigingen in het doelgroepenbeleid.
  3. Op trede 4, bij de tijdelijke activerende trajecten, valt een soortgelijke daling te noteren (-16,3%) die wellicht het gevolg was van de impact van de coronapandemie op de arbeidsmarkt.

Meer informatie?

Op zoek naar meer details over de tewerkstelling van kansengroepen in West-Vlaanderen? We hebben alle informatie netjes gebundeld op onze website:

  • Een uitgebreide infografiek biedt een overzicht van de tewerkstellings- en arbeidsmatige participatieplaatsen voor kansengroepen per trede van de participatieladder.
  • Er is ook een samenvattende analyse van de studie.
  • Je kan de tabellen met detailcijfers per werkvorm en de regionale participatieladders raadplegen.

Een zeer gedetailleerde omschrijving van het beleid vind je in de studie met cijfers van 2019.

Studiedag 31 mei in het Vlaams parlement

Op dinsdag 31 mei is er van 12u tot 18u het interprovinciale event “Sociale Economie – Bouwsteen voor de economie van de toekomst” in het Vlaams Parlement.

Daarin wordt de onschatbare waarde van de sociale economie toegelicht, voor onze arbeidsmarkt die in brand staat. Sprekers zoals Hilde Crevits (Vlaams Minister voor Sociale Economie), Jonathan Holslag (docent internationale politiek), Mieke Frans (bestuurssecretaris Sociale Economie Vlaams-Brabant), de vijf gedeputeerden van sociale economie en andere experts binnen het werkveld van de sociale economie delen er hun kennis en mening, onder leiding van moderator Fons Leroy.

Bekijk onze infografiek met de kerncijfers.

Of blader door de volledige studie met bijhorende commentaren

Klik door naar de resultaten.

Ik heb een vraag