Tew­erk­stelling van kansen­groepen

Hoe, waar en hoeveel personen die het extra moeilijk hebben om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt worden (her)ingeschakeld in de economie?

Meer informatie

Kansen creëren aan de hand van correcte cijfers

Sinds 2003 houden we cijfermateriaal bij om de tewerkstelling en arbeidsmatige participatie van personen uit de kansengroepen te meten en op te volgen.

We brengen jaarlijks de cijfers voor de situatie in West-Vlaanderen overzichtelijk in beeld op een 'participatieslang'. Hiermee geven we in één oogopslag een overzicht van de maatregelen die de tewerkstelling en arbeidsmatige participatie van kansengroepen ondersteunen.

Hieronder vind je de participatieslang voor West-Vlaanderen.

“Particitpatieslang

Studie met cijfers van 2022

De participatieslang bestaat uit verschillende treden die het participatieniveau van volwassenen in de samenleving weerspiegelen. Hieronder geven we de belangrijkste bevindingen per trede mee:

Op trede 5, betaald werk met ondersteuning, maken we een onderscheid tussen individuele en collectieve inschakeling.

Individuele inschakeling

  • In 2022 ontvingen West-Vlaamse werkgevers een RSZ-korting voor 21.192 oudere werknemers. Ondanks deze korting vertoonde het aantal oudere werknemers dat in aanmerking kwam voor doelgroepvermindering een daling van 18,1% tussen 2021 en 2022. Deze daling komt voornamelijk door de beslissing om de leeftijdsgrens voor de toekenning te verhogen van 58+ naar 59+. Dezelfde dalende trend tekent zich af op Vlaams niveau en bij de gesubsidieerde contractuelen (gesco).
  • In 2022 ontvingen 3.038 personen met een arbeidsbeperking een Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). Dit aantal bleef de voorbije jaren vrij stabiel. Sinds 1 juli 2023 is de premie geïntegreerd in het kader van individueel maatwerk.

Collectieve inschakeling

  • Collectieve inschakeling vindt voornamelijk plaats in maatwerkbedrijven. In 2022 waren er 6.114 doelgroepmedewerkers tewerkgesteld in een West-Vlaamse maatwerkbedrijf, wat een lichte stijging (+2,5%) betekent ten opzichte van 2021.
  • In 2022 vonden 268 personen werk via lokale diensteneconomieën (LDE), terwijl 1.110 personen aan de slag gingen via sociale inschakelingseconomie (SINE). De tewerkstelling via beide regelingen daalde tussen 2021 en 2022, wat lijkt samen te hangen met de geleidelijke afschaffing ervan. Deze maatregelen werden namelijk vanaf 1 juli 2023 geïntegreerd in individueel maatwerk.

Op trede 4 bevinden zich de tijdelijk activerende trajecten.

  • In 2022 gebruikte men in West-Vlaanderen 9.236 keer diverse vormen van werkplekleren. De top 3 maatregelen zijn opleidingsstages (3.711), beroepsverkennende stages (1.733) en tewerkstellingen volgens art. 60§7 van de OCMW-wetgeving (1.293).
  • Er is een dalende trend in het aantal personen dat wordt tewerkgesteld via artikel 60§7 en artikel 61 van de OCMW-wetgeving.
  • Het aantal gestarte werkervaringsstages in West-Vlaanderen daalde van 233 in 2021 naar 104 in 2022. De daling werd vermoedelijk beïnvloed door de overgang van TWE-trajecten naar GLOW-trajecten aan het begin van 2023.

Op trede 3 bevinden zich de arbeidsmatige activiteiten onder begeleiding*.

  • In 2022 namen 1.601 personen in West-Vlaanderen deel aan arbeidsmatige activiteiten. Binnen deze groep volgden 899 personen een AMA WVG-traject, terwijl 702 personen deelnamen aan een AMA WSE-traject, voornamelijk binnen maatwerkbedrijven.
  • Opvallend is de aanzienlijke stijging in het aantal personen binnen arbeidsmatige activiteiten in West-Vlaanderen. De toename bedroeg maar liefst 34,4%, wat significant hoger is dan het Vlaamse gemiddelde van 15,4%. Deze groei doet zich zowel binnen AMA WVG als binnen AMA WSE voor. De stijging binnen AMA WSE wordt deels verklaard door de relatief recente invoering van de maatregel in 2021.

* Ondanks het feit dat het werk- en zorgdecreet AMA WVG en AMA WSE op trede 3 plaatst, wordt AMA WSE vaak in de praktijk ingezet als een tijdelijke activerende maatregel (trede 4), als opstap naar betaalde tewerkstelling.

De participatieslang per regio + dataset

In samenwerking met de andere Vlaamse provincies, VDAB en het departement Werk en Sociale Economie (WSE) zorgen we ervoor dat de beschikbare data over de tewerkstelling van kansengroepen verspreid en gebruikt wordt.

Provincies.incijfers.be (link) neemt deze gegevens ook stapsgewijs op. Via deze online databank kan je zelf cijfers opzoeken, kant-en-klare rapporten raadplegen en vind je een dashboard dat de kerncijfers per thema visueel weergeeft.

Heb je vragen over deze studie?
Neem contact op met onze experts.

Ik heb een vraag