Dubbel­sprong in duurza­am trans­port: Altachem kiest voor bin­nen­vaart en spoor

  • Ruimte
  • Multimodale platformen
Wie
  • Wouter Van haute
  • operations manager
Bedrijf
  • Altachem
Locatie
  • Harelbeke

Altachem, wereldleider in de ontwikkeling en productie van ventielen, applicatietools en accessoires voor PU-schuim, zet de eerste stappen om haar transport in West-Vlaanderen op een duurzame manier te organiseren.

De Harelbeekse kmo importeert jaarlijks containers uit het Verre Oosten en volle vrachten uit Italië. Door haar ligging nabij River Terminal Wielsbeke en de haven van Zeebrugge werkte Multimodaal.Vlaanderen voor beide goederenstromen een multimodaal alternatief uit, waarbij gebruikt gemaakt wordt van binnenvaart en spoor.

Binnenvaart via Wielsbeke

Door gebruik te maken van River Terminal Wielsbeke kreeg de maritieme importstroom vanuit het Verre Oosten een volwaardig duurzaam alternatief voor het huidige wegtransport. Eerst gaan de containers via de binnenvaart vanuit de haven van Antwerpen naar Wielsbeke. Vervolgens worden ze met een kort lokaal transport gelost bij Altachem in Harelbeke. Daarna keren de lege containers terug naar de terminal in Wielsbeke, waardoor ook een terugrit over de weg vermeden wordt. Met deze aanpak kan Altachem in totaal bijna 10.000 wegkilometers uitsparen, goed voor een CO2-reductie van 33%.

Spoor via Zeebrugge

De goederen die Altachem per vrachtwagen vanuit Italië invoert, worden nu op enkele kilometers van de spoorterminal van Segrate, Milaan, geladen en per spoor naar Zeebrugge gebracht. Dankzij een frequente spoorverbinding tussen Milaan en Zeebrugge is deze aanpak een haalbaar alternatief voor het huidige transport via de weg. Het levert een potentiële besparing op van 38.000 km en vermindert de CO2-uitstoot met 58%.

Ecologische visie in al haar facetten

Altachem, in 2023 erkend als ‘Factory of the Future,’ omarmt technologie in haar fabriek in Harelbeke. Van het nieuwste ERP-systeem voor een papierloze werkvloer tot het testen en implementeren van AGV’s (Automatisch Geleide Voertuigen) om de productie-efficiëntie te verbeteren. Een multimodale transportaanpak past dan ook perfect binnen de ecologische strategie van het bedrijf.

“Een belangrijk onderdeel van onze CO2-reductiestrategie was het loskoppelen van toeleveringsketens van standaard truck- en landtransport. We kijken ernaar uit om onze inspanningen verder op te schalen.”

Wouter Van haute, operations manager bij Altachem

Deze inspanningen vloeien voort uit onze samenwerking met Multimodaal.Vlaanderen. De doelstelling? Bedrijven aanmoedigen om over te schakelen naar meer duurzame manieren voor hun goederentransport.

© Foto: Hannes Otté

Wil je weten welke duurzame transportmogelijkheden er in onze provincie zijn voor jouw West-Vlaams bedrijf?
Ontdek het hier.

In samenwerking met

Multimodaal.Vlaanderen

Ik heb een vraag