West-Vlaamse tech­nolo­gie voor betere thuiszorg

  • Innoveren
  • Digital Health
25/03/2024

Binnen de zorgproeftuin Health-e-Novation van het CrossCare 2.0-project begeleiden we samen met Eerstelijnszone Brugge het innovatietraject 'ZorgSpraak'. Thuishulporganisatie i-mens, apotheek Braeckevelt-Lafaut en software-ontwikkelaar Ingenix slaan de handen in elkaar om een digitale oplossing te ontwikkelen om de druk op de thuisverpleegkundigen te verlichten en de zorgkwaliteit voor de patiënt te verhogen.

Deze ontwikkeling moet medicatiebeheer optimaliseren en administratieve verwerking vergemakkelijken. De innovatie omvat twee belangrijke componenten. Speech-to-text technologie wordt ingezet voor de administratie van thuiszorgverpleegkundigen, waardoor verslaggeving efficiënter wordt. Om apothekers vlot te kunnen inschakelen voor het klaarzetten van medicatieboxen, wordt ook een medicatiereservatieplatform opgezet. Zo werken apothekers en thuisverpleegkundigen beter samen en kunnen medicatiefouten vermeden worden.

Het project streeft naar een meer geïntegreerde zorg, door een tastbare verbetering van de efficiëntie, werkbaarheid en samenwerking, en het verhogen van de kwaliteit van de thuiszorg. De samenwerking met de zorgproeftuin biedt een waardevolle kans om de innovatie in een breed zorgnetwerk uit te testen. Hierdoor kan er discipline- en organisatie-overstijgend getest worden in een realistische zorgomgeving voordat het op grote schaal wordt uitgerold. Deze proeftuin dient als de brug tussen ontwikkeling en daadwerkelijke implementatie in de zorgpraktijk.

afbeelding ©Ingenix

Ontwikkel jij momenteel een innovatief product gericht op de ruime zorg- en welzijnssector?

Dien je innovatievoorstel voor WAVE II aan voor 23 april en demonstreer, test of evalueer je innovatie of laat je project subsidiëren.

Lees er hier alles over

Projectpartners

i-mensApotheek Braeckevelt - LafautIngenixEerstelijnszone Brugge

Met steun van

Dit innovatietraject valt onder het Interreg Vlaanderen-Nederland project CrossCare 2.0 en ontvangt ook cofinanciering vanuit Provincie West-Vlaanderen.

Interreg Vlaanderen-NederlandProvincie West-Vlaanderen

Ik heb een vraag