• Home
  • Nieuws
  • Nabeschouwing Bouwen in de toekomst: de rol van digitalisering en circulariteit

Nabeschouwing Bouwen in de toekomst: de rol van dig­i­talis­er­ing en circulariteit

Meer informatie

  • Innoveren
  • Duurzaam bouwen
19/03/2024

Donderdag 14 maart 2024 verzamelden een 70-tal bouwprofessionals (architecten, aannemers, opdrachtgevers…) in de Grote Post in Oostende voor de studiedag Bouwen in de toekomst: de rol van digitalisering en circulariteit.

Na het wervende voorwoord van Lieven Tack (algemeen directeur POM West-Vlaanderen) trapte Arianne Acke van OVAM de dag op gang. Over hoe innovatie en beleid in de bouw elkaar telkens verder brengen, zoals in een continue loop. De toon was gezet. Peter Norro (Provincie West-Vlaanderen) praatte de dag dynamisch aan elkaar.

Keynotespreker Pieter Verfaillie van bow architecten nam het publiek mee op een boeiende trip langs de topics van de dag: de complementariteit van digitalisering en circulariteit. Met een belangrijke kanttekening, namelijk herbestemming of gebouwen een nieuw leven geven wanneer ze niet meer gebruikt worden.

“Als iets goedkoop is, is het waarschijnlijk iemand anders die de rekening betaalt. Dat is in dit verhaal de Aarde. Daar moeten we overheen.”

Pieter Verfaillie, bow architecten

Themasessies: Van digital twin tot BIM en verder

Olivier De Buck van Stad Oostende lichtte toe hoe de koningin der badsteden het digitale tijdperk ingaat met een digital twin van de stad. Zo brengen ze in kaart welke materialen waar te vinden zijn. Een materialenbank op stadsniveau zeg maar. Zijn jarenlange ervaring in het vak bood een interessante terugblik, een huidige stand van zaken en meteen ook een notie van het toekomstpotentieel. 

Hannah Van Breen en Merijn Van den Eede van Labland wierpen een frisse blik op circulariteit. Ze stelden enkele projecten voor waar er zowel aandacht ging naar de klimaatuitdagingen en materiaalgebruik, als naar demografische evolutie. Kernversterking stond daarbij steeds centraal om huisvesting kwalitatief, duurzaam en betaalbaar te kunnen houden.

Lode Declerck van OneBIM gaf aan de hand van zeer concrete voorbeelden uitleg over BIM en waarvoor je het kunt gebruiken (samengevat: echt voor alles!). Een sessie boordevol waardevolle adviezen.

Simon Scharlaken van Furnibo gaf toelichting over de verwerking van BIM-modellen bij aannemingen. Schoolvoorbeeld van waar digitalisering en circulariteit samenkomen in de praktijk. Ook de uitdagingen die een circulaire aanpak met zich meebrengt kwamen aan bod. 

Rik Neven loodste het publiek probleemloos door het grote aanbod aan tools om circulair aan de slag te gaan: GRO, totem, CABRIO, Circubestek ...  Hij kon hiervoor terugvallen op fragmenten uit de podcast die hij recent nog opnam met de initiatiefnemers, ontwikkelaars en gebruikers van die tools.

Niki Cauberg van Buildwise toonde aan dat digitalisering veel meer is dan BIM alleen. Het gaat om procesversnelling, fouten uit de productie halen, vlottere werfopvolging, en hogere productiviteit. Heel concreet bv. via drones, 360°-camera’s, VR- en AR-toepassingen...

Heden en toekomst

Rik Neven peilde tijdens het panelgesprek bij Niki Cauberg (Buildwise), Lode Declerck (OneBIM), Pieter Verfaillie (bow architecten) en Simon Scharlaken (Furnibo) naar hoe de bouwsector er momenteel voor staat op vlak van digitalisering en circulariteit. Concluderend waren ze het er allemaal over eens: het maakt niet uit waar je je eerste digitale stappen zet, ze leiden allemaal automatisch naar de volgende stappen, en zo bewandelen we de weg vooruit. Om het met de woorden van Pieter Verfaillie te zeggen: we moeten van die 0 naar die 1.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe sloeg voor het slotwoord de brug tussen circulariteit en digitalisering en verwees daarbij naar de duurzame keuzes die gemaakt dienen te worden, op alle vlak.

Het evenement bood behalve een platform voor kennisuitwisseling, ook de mogelijkheid tot netwerken en delen van best practices. Uiteindelijk ging iedereen huiswaarts met dezelfde idee: samen stappen zetten richting een meer digitale, circulaire en duurzame toekomst voor de bouwsector.

In samenwerking met Acasus, het kennis- en inspiratiecentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren van Provincie West-Vlaanderen.

Acasus

Ik heb een vraag