• Home
  • Nieuws
  • Succesvolle aftrap innovatieprojecten 'complexe materiaalstromen' tijdens D2M

Suc­cesvolle aftrap inno­vatiepro­jecten com­plexe mate­ri­aal­stromen’ tij­dens D2M

  • Innoveren
  • Nieuwe Materialen
29/03/2024

Een 70-tal professionals uit de maakindustrie waren 28 maart aanwezig voor de Expert Talk: Complexe materiaalstromen tijdens de beurs Design to Manufacturing (D2M). Samen met KU Leuven, Howest, Centexbel, VIVES en UGent lanceerden we onze drie nieuwe EFRO GTI-projecten POSteK, R3PACK en DisT2Tex onder de vlag Spectaculair Circulair. Focus van de innovatieprojecten ligt op het hoogwaardig recycleren van multimateriaal kunststof- en textielproducten en van niet-huishoudelijke verpakkingen.

Veel bedrijven kampen met ontmantelingsuitdagingen zoals het detecteren en scheiden van verschillende materiaalstromen. Ook de recyclagemethodes van kunststof en textiel zijn niet eenvoudig, en kunnen variëren van thermomechanisch tot chemisch. De experten benadrukten dat de doelstelling voor hergebruik en recyclage van materialen inherent verbonden moet zijn met het ontwerp- en ontwikkelingsproces van het product. De strengere Europese regelgeving maakt het er voor bedrijven niet makkelijker op.

Benieuwd naar de presentatie? Bekijk ze hier.

Frederik Desplentere (KU Leuven), promotor van het project POSteK, pleitte voor een shift van wegwerpcultuur naar producten met een langere levensduur en hergebruik. Het project zet in op optimaal ontwerp en recyclage van multimateriaalproducten, onder meer door uitbreiding van de spuitgietfaciliteiten in het Circular Materials Center.

Katrijn Sabbe (Howest), die instaat voor het R3PACK-project, ondersteunt bedrijven bij de implementatie van de recyclagedoelstellingen die voortvloeien uit de nieuwe Europese wetgeving Packaging en Packaging Waste Regulation (PPWR). In samenwerking met bedrijven zoekt het project naar oplossingen voor niet-huishoudelijke verpakkingen onder het motto Rethink. Reuse. Recycle.

Isabel Deschrijver (Centexbel), projectpromoter DisT2Tex, gaf aan dat recycling van textielvezel naar textielvezel op een kantelpunt staat. Het project wil via slim ontmantelen, gecombineerd met diverse recyclageroutes, het percentage hoogwaardig gerecycleerd textielafval verhogen voor complexe textielstromen.

Stefaan Verhamme (POM West-Vlaanderen) lichtte het breder kader van Spectaculair Circulair toe en het belang voor bedrijven. Op verschillende manieren bieden we ondersteuning:

  1. De uitbouw en het delen van bijkomende expertise rond complexe materiaalstromen.
  2. Gerichte investeringen in nieuwe testapparatuur en labinfrastructuur.
  3. De brug vormen tussen bedrijven en experten, om cocreatie mogelijk te maken. Tijdens de expert talk lanceerden we een oproep om industriële cases in te dienen.  Via onderzoek, testing en cocreatie zoeken we samen naar oplossingen voor concrete bedrijfsuitdagingen.
  4. De uitbouw van de community Nieuwe Materialen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen meewerken aan de vernieuwing van de Innovation Wall in het Circular Materials Center of meegaan op bezoek naar de Kunststoffenbeurs en Circular Textile Days in september.

Projectpartners

CentexbelHowestKU LeuvenUGentVIVESPOM West-Vlaanderen

Met steun van

Deze projecten maakt deel uit van de GTI West-Vlaanderen. De Europese Commissie stelde binnen het Vlaamse EFRO-programma extra financiële fondsen ter beschikking voor regio’s met een uitgekiende strategie om concrete uitdagingen aan te pakken. Een reeks projecten richt zich op de innovatie van ons industrieel weefsel, gespreid over de hele provincie West-Vlaanderen. In totaal hebben West-Vlaanderen, Vlaanderen en de Europese Commissie hiervoor ruim 22 miljoen euro aan middelen vrijgemaakt.

De Europese projecten POSteK, R3PACK en DisT2Tex werden ingediend binnen het EFRO Vlaanderen programma. Promotoren KU Leuven, Howest en Centexbel, samen met copromotors POM West-Vlaanderen, VIVES en UGent werken samen om de uitvoering van deze projecten te realiseren. De totale projectkost bedraagt 3 813 450 euro. Het project ontvangt 1 653 380 Europese steun van EFRO en 743 520 van het Fonds voor Innoveren en Ondernemen en 295 031,25 vanuit Provincie West-Vlaanderen. 

VLAIO 2021-2027EFRO Vlaanderen 2021-2027Provincie West-Vlaanderen

Ik heb een vraag