WindEu­rope, voltr­e­f­fer voor Bel­gis­che expertise

Meer informatie

  • Innoveren
  • Blue Energy
28/03/2024

WindEurope behartigt de belangen van windenergie, zowel onshore als offshore. Het ideale forum om onze activiteiten binnen Fabriek voor de Toekomst Blue Energy in de verf te zetten. Collega's Rebecca en Laure bemachtigden een plaats op de posterconferentie in Bilbao met hun cruciale topics voor de sector:

  • Rebecca met de ontwikkeling van een strategie over het ontmantelen van windturbines,
  • Laure over de ontwikkeling en implementatie van opleidingen specifiek voor de offshore hernieuwbare energiesector.

Belgische expertise in het buitenland

Een inspirerende openingsavond in het Guggenheim museum gaf het startschot voor het inhoudelijke werk. Tijdens de eerste beursdag (20/3) raakte bekend dat het Belgische Parkwind in alliantie met Ingka (familieholding die eigenaar is van meubelgigant Ikea) het allereerste offshore windpark in Noorwegen mag bouwen. Het park zal Sørlige Nordsjø II (Southern North Sea II) heten en een capaciteit van 1,5 gigawatt hebben. België toont zich opnieuw expert en mag een pioniersrol vervullen in Noorwegen.

Noorse partner in het project T-shore bouwt een groot opleidingscentrum om de mensen die het park bouwen de juiste vaardigheden aan te leren. Ook de opleidingen worden onder andere binnen het T-shore-project ontwikkeld.

De werkgroep 'Education & Skills' van WindEurope organiseerde op 21/3 een workshop 'anticipatory skills trends and future skills gaps'. Laure stelde er ons Training Lab Blue Energy voor en kwam met een aantal zeer concrete partnerships naar huis. Ook het topic decommissioning kreeg veel aandacht. Bedrijven zijn zich bewust van de noodzaak en businessopportuniteiten die deze komende fase met zich meebrengt.

Donderdagmiddag vond de uitreiking van de posterawards plaats. Helaas vielen de collega's niet in de prijzen. Het was het Belgische ArcelorMittal met hun nieuwste technologie voor corrosiebescherming. 's Avonds verwelkomde gastvrouw Ann Overmeire, coo van de Blauwe Cluster een zestiental Belgen op een diner in het historisch centrum.

De beurs kon op grote Belgische interesse rekenen. Zo telde Flanders Investment & Trade (FIT) een 100-tal Belgische aanwezigen en overwegen ze volgende editie een Belgisch paviljoen in te richten.

Ook de laatste conferentiedag (22/3) was een voltreffer. Het Belgische Elia Group en de Deense organisatie Orsted stelden er in aanwezigheid van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten hun visienota ‘Making Hybrids Happen’ voor, over hoe hybride interconnectoren kunnen bijdragen aan de optimalisering van offshore wind. Een mooie afsluiter op de WindEurope stand #WomeninWind

Met steun van

Dit bezoek kadert binnen de projecten T-shore en Ready4Decom en OWiDEX. Deze projecten krijgen steun van EFRO, het Europees Transitiefonds, FOD Economy, Europa (Next Generation EU) en het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan.

EFRO Vlaanderen 2021-2027FOD EconomieBelgium Builds Back Circular

Ik heb een vraag