Open­ing The Reef — Train­ing Lab Blue Energy

Meer informatie

  • Innoveren
  • Talent
  • Ruimte
  • Levenslang leren
  • Ons educatief aanbod
  • Blue Energy
20/09/2023

Op dinsdag 14 september openden we samen met onze consortiumpartners Syntra West, Universiteit Gent, Vives en Howest het gloednieuwe Training Lab Blue Energy The Reef en de bijhorende opleidingstools. In dit state-of-the art opleidingscentrum worden werknemers van vandaag en morgen klaargestoomd voor een job in de blauwe economie.

De nood van de sector

De offshore hernieuwbare energiesector en de blauwe economie evolueren op technologisch vlak razendsnel. Bedrijven vinden moeilijk mensen met het juiste profiel en de nodige competenties. Om in te spelen op de noden van bedrijven investeerden we met middelen van het EFRO-project UPSKILL in dit gloednieuwe opleidingscentrum.

Tijdens de officiële inhuldiging lichtte Lieven Tack, algemeen directeur POM West-Vlaanderen, toe hoe het Training Lab een antwoord biedt op de opleidingsnoden van de sector Blue Energy.

Laure Martroye, project manager Cluster Blue Energy ging dieper in op de opleidingsmogelijkheden van het Training Lab en de voordelen voor de sector.

“De offshore hernieuwbare energiesector en bij uitbreiding de blauwe economie is voor West-Vlaanderen als kustprovincie heel belangrijk. De uitstroom aan opgeleide werkkrachten moet onze ondernemingen toelaten om de vele kansen en mogelijkheden maximaal te benutten.”

Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen

Innovatieve technologie als antwoord

Keynotespreker was Cederik Haverbeke, managing director bij XR Valley. Hij sprak over de zee van kansen die offshore energie biedt. Raadpleeg hier zijn toelichting. Investeringen in infrastructuur, onderhoud en opgeleid personeel zijn essentieel om de sector te laten bloeien. Ook opleidingen met VR-simulaties kunnen hiertoe bijdragen volgens Cederik.

The Reef trekt daarom volop de kaart van virtual reality en andere innovatieve technologieën die de studenten en cursisten onderdompelen in levensechte simulaties.

“Het opleiden van mensen in het offshore werkveld ligt door de weersomstandigheden, toegankelijkheid en veiligheid niet altijd voor de hand. Dankzij de innovatieve visualisatietechnieken van dit opleidingscentrum creëren we een veilige omgeving. Hier leren werknemers de nodige vaardigheden aan en krijgen ze zicht op de mogelijke risico’s in het werkveld.”

Ruth Teerlinck, coördinator van The Reef

Het Training Lab toegelicht

Na de uiteenzettingen konden meer dan 130 aanwezigen ook een kijkje nemen in de VR-cave, VR-playzone en digitale controlekamer van het Training Lab. De VR-cave maakt het mogelijk om de windmolenparken in een virtuele wereld te verkennen. Binnen de VR-playzone worden situaties op zee nagebootst die in een veilige en gecontroleerde omgeving kunnen geoefend worden. De controlekamer met een imposante wand van 6 schermen laat toe om de monitoring van de windmolenparken op zee te simuleren. Achter al deze infrastructuur zit een krachtige ICT-backbone die toelaat om big data te verwerken of aan de slag te gaan met blockchain en security. De opnametools zoals een NavVis 3D SLAM-scanner en een 360° camera kunnen beelden capteren.

De geïnteresseerden kregen ook een toelichting over de werking van de aanwezige immersieve technologieën door experten:

  • Ruth Teerlynck, coördinator Digital Training Lab Blue Energy
  • Dirk Hoet, projectcoördinator Blue Energy Universiteit Gent
  • Yves Van Meirvenne, directeur business development Syntra West
  • Kurt Callewaert, Valorisation Manager Digital Transformation Howest
  • Pieter Schutijser,Lector Digital Skills & ICT-integration

De uitgewerkte showcasetraining bleek een interessante tool om de mogelijkheden van het Training Lab te demonstreren.

De netwerkreceptie achteraf was hét moment om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken met bedrijven en opleidingsinstellingen uit de sector!

Voor de exploitatie van het Training Lab The Reef zorgen partners Howest, UGent, Vives en Syntra West. Deze unieke samenwerking moet garant staan voor een optimaal gebruik van het training lab binnen een brede waaier aan opleidingsniveaus. Ook bedrijven en andere kennisinstellingen kunnen het lab huren om er opleidingen te geven aan hun personeel of klanten.

Meer info www.the-reef.be

Voor de Provincie staat levenslang leren hoog op de agenda, omdat goed opgeleide werknemers cruciaal zijn om te blijven ondernemen op hoog niveau.

Uit deze nood ontstond het project UPSKILL. Dit project investeert acht miljoen euro in moderne opleidingsapparatuur zodat de opleidingscentra in West-Vlaanderen uitgerust zijn voor de gevraagde skills, nu en in de nabije toekomst.

Maar UPSKILL is meer dan enkel investeringen in materiaal. Via train-de-trainer sessies krijgen instructeurs en leerkrachten de nodige informatie om met deze hoogtechnologische machines aan de slag te gaan. Het gaat ook om open onderzoekinfrastructuur: op de diverse locaties waar opleidingsapparatuur staat, is iedereen welkom om van de toestellen gebruik te maken. Van leerlingen uit het secundair en hoger onderwijs, tot werkzoekenden en werknemers van West-Vlaamse bedrijven.

Ben je dus werkzaam in de sector Blue Energy? Of wil je de technische skills van jezelf of je werknemers verbeteren? Op zoek naar talent, of klaar om talent te vormen?

Neem contact met ons op en leer hoe slimme techniek kansen biedt. Want digitalisering en werkgelegenheid gaan hand in hand!

UPSKILL investeert in kwalitatieve en innovatieve opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen.

Investeer - Leer - Evolueer

Ontdek UPSKILL

Projectpartners

POM West-VlaanderenVDABHowestSyntra WestVIVESUGent

Met steun van

Europese UnieProvincie West-VlaanderenAgentschap Innoveren + EFRO Vlaanderen

Ik heb een vraag