Vliegende start voor Drone Dock in Oostende

Meer informatie

  • Innoveren
  • Drones
26/09/2023

Op dinsdag 26 september openden we officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating van dit nieuw innovatie- en democentrum voor drones voor zijn rekening. Hiermee zetten we een grote stap vooruit om West-Vlaanderen uit te bouwen tot het epicentrum van de ontluikende drone-industrie.

Samen met de Drone Innovations-projectpartners waren een 70-tal geïnteresseerden aanwezig voor de inhuldiging van Drone Dock. Bart Tommelein, burgemeester van Oostende duidde het belang van de kustregio en Stad Oostende voor de dronesector en het nieuwe dronecenter.

Vlnr: Sven Nachtergaele (POM West-Vlaanderen), Stefaan Mensaert (Blauwe Cluster), Maria De Smet (VIVES), Hans Tjolle (Flanders' Make), Bart Tommelein (Stad Oostende), Steven Luys (Exail), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen)
Vlnr: Sven Nachtergaele (POM West-Vlaanderen), Stefaan Mensaert (Blauwe Cluster), Maria De Smet (VIVES), Hans Tjolle (Flanders' Make), Bart Tommelein (Stad Oostende), Steven Luys (Exail), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen)

VIVES aan boord

Het kloppend hart van Drone Dock bestaat uit een ruime loods waarin drones kunnen rondvliegen. Deze hoofdruimte zal gebruikt worden voor het sleutelen aan drones, technische demonstraties en als creatieve hub voor ontwikkeling van prototypes en dronetechnologie. Maria De Smet, algemeen directeur ad interim bevestigde dat Hogeschool VIVES de nodige expertise in huis heeft om de exploitatie van Drone Dock in goede banen te leiden.

Op langere termijn willen we drones inschakelen voor langeafstandsvervoer van goederen en zelfs mensen. Maar daarvoor is er nog heel wat onderzoek nodig onder meer om de veiligheid te verhogen en de energieopslagtechnologie te verbeteren. Hendrik-Jan Van der Gucht, managing director van SkeyDrone is het ermee eens, deze locatie biedt hiervoor de perfecte uitvalsbasis.

Testen levensechte omstandigheden

Bedoeling is om het innovatie- en democentrum voor drones op korte termijn uit te rusten met geavanceerde testfaciliteiten. Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie om drones te testen en te optimaliseren onder alle meteorologische omstandigheden.

Zee van mogelijkheden als kustprovincie

De dronesector is een snelgroeiende industriële tak met tal van inzetmogelijkheden: in de industrie, het bedrijfsleven, maar ook bijvoorbeeld bij Defensie. Steven Luys, CEO van Exail België lichtte toe waarom ook zij Oostende kozen om de productietak onderwaterdrones te vestigen.

Als kustprovincie zijn er heel wat interessante toepassingen op zee, bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur om drones in te schakelen. De mogelijkheden worden onderzocht om aan de kust nog gelijkaardige drone-ankerpunten uit te bouwen.

Uitbouw van drone-infrastructuur in West-Vlaanderen

Onze voorzitter, Jean de Bethune richtte een strategische blik op de sector. Niet alleen op zee maar ook op land in bijvoorbeeld de agrarische sector, transport & logistiek, bouwsector of gezondheidszorg is er namelijk een breed scala aan toepassingsmogelijkheden en businessopportuniteiten. Daarom kijken we ook verder om de drone-infrastructuur in onze provincie uit te bouwen. In het binnenland kunnen drones een aanvullend businessmodel creëren voor onze regionale luchthavens.

De voorzitter onthulde trots de naam Drone Dock en afsluiten kon met een hapje en een drankje tijdens een netwerklunch.

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van het event. ©Ateljé D

Drone Dock is een realisatie voortvloeiend uit het Europees GTI project Drone Innovations met projectpartners:

De Blauwe ClusterVIVESVITOEUKAFlanders Make

Met steun van

De totale kost van dit centrum bedraagt 840.000 euro en kreeg financiële steun van EFRO (40%) en Vlaamse middelen uit het Hermesfonds (10%).

Agentschap Innoveren + EFRO VlaanderenProvincie West-Vlaanderen

Ik heb een vraag