Zonne-energie delen? We mak­en er werk van!”

  • Ruimte
  • Innoveren
  • Bedrijventerreinen van de toekomst
Wie
  • Luc Lievens
  • Plant Manager
  • Nathalie Ghyselbrecht
  • Milieucoördinator
Bedrijf
  • Biostoom
Locatie
  • Oostende

Het energievraagstuk speelt al veel langer dan vandaag, bij gezinnen maar ook bij bedrijven.

Het Interregproject Smart Energy Link (SEL) zoekt naar gerichte oplossingen en wil bijdragen aan een nieuw energiemodel. Zo onderzochten de projectpartners van SEL de mogelijkheid om een energiegemeenschap te realiseren op het bedrijventerrein Plassendale, in Oostende en om via slimme uitwisseling van energie nieuwe rendabele investeringen in hernieuwbare energieproductie aan te moedigen.

Samen met POM West-Vlaanderen zette het bedrijf Biostoom mee de schouders onder het initiatief Zonne-Energie Delen: plaatselijk geproduceerde groene elektriciteit wordt ter beschikking gesteld aan de omliggende bedrijven via laadpalen.

“Sinds onze start in 2009 is Biostoom voortdurend op zoek naar mogelijkheden om groene energie te delen met de omgeving.”

Luc Lievens - Plant Manager, Biostoom Oostende NV
Biostoom met het zonnepark in de voorgrond
Biostoom met het zonnepark in de voorgrond

Met de installatie van 8 gewone laadpalen en 2 snellaadpunten, gekoppeld aan een zonnepark en een reeds aanwezige batterij kan gegarandeerd worden dat er altijd groene elektriciteit beschikbaar is. Het laadplein zal 24u/24 en 7d/7 publiek toegankelijk zijn.

Laadpaal bij Biostoom Oostende
Laadpaal bij Biostoom Oostende
Snellaadpaal bij Biostoom Oostende
Snellaadpaal bij Biostoom Oostende

Uniek is de plaatsing van de supercharger (360 kW) waarmee een wagen in 15 minuten kan worden opgeladen. En als energieproducent kan Biostoom ook gunstigere tarieven hanteren.

“We kunnen zo’n supercharger installeren omdat Biostoom als energieproducent beschikt over een basisinfrastructuur voor dit groot geïnstalleerd vermogen.”

Nathalie Ghyselbrecht - Assistant Engineering Manager | Milieucoördinator, Biostoom Oostende NV

De komst van het nieuwe laadplein in Plassendale zal uitgebreid gecommuniceerd worden naar de omliggende bedrijven. Zo kunnen zij ook de overstap maken naar elektrische voertuigen, zonder dat zij zelf moeten investeren in een groot laadplein.

Over Biostoom in Oostende

Biostoom in Oostende produceert groene stroom uit restafval, afkomstig van voorbehandeld bedrijfsafval of huisvuil. Deze brandstof wordt extern bewerkt (gezuiverd, gemalen en gedroogd) en bij BIOSTOOM verbrand. De warmte die vrijkomt drijft een stoomturbine aan die elektriciteit opwekt.

Met steun van

Interreg Vlaanderen-NederlandProvincie West-VlaanderenEuropean Union

Ik heb een vraag