Opricht­ing van Digibanken

Meer informatie

  • Talent
  • Levenslang leren
  • Een inclusieve arbeidsmarkt
  • Ons educatief aanbod
  • Kenniscentrum sociale economie
25/01/2023

Digitalisering heeft invloed op ons sociaal en maatschappelijk leven. Ook op het werk is de impact van technologie merkbaar. Voor heel wat kwetsbare doelgroepen, in het bijzonder in hun zoektocht naar werk, dreigt de digitale kloof op die manier nóg groter te worden.

Met de oprichting van Digibanken wil de Vlaamse overheid deze digitale kloof overbruggen. Bij Digibanken kan je in verschillende steden en gemeenten onder andere terecht als je hulp nodig hebt bij digitale administratie, om digitaal handiger te worden of om een laptop of ander toestel uit te lenen. Inmiddels zijn er in West-Vlaanderen 14 Digibanken actief die een betere toegang tot technologie, vorming en begeleiding voor mensen in een kwetsbare positie nastreven.

Verschillende organisaties zetten zich in op het vlak van e-inclusie. Het dienstverlenings- en opleidingsaanbod is dan ook heel divers. Om de middenveldactoren zo goed mogelijk te ondersteunen in hun doorverwijsrol, maken we daarom samen met Huis van het Leren en de West-Vlaamse Digibanken werk van een Digiwijzer. Deze webtool moet middenveldactoren uit verschillende beleidsdomeinen meer inzicht verschaffen in het ruime opleidings- en dienstverleningsaanbod omtrent digitale inclusie in West-Vlaanderen: wie zijn de verschillende spelers, wat bieden ze aan en waar zijn ze actief? In welke digipunten kan je op basis van een of meerdere digitale hulpvragen een traject op maat uitstippelen?

Het Digiwijzer-project omvat twee luiken:

  • In 2023 wordt een webtool ontwikkeld waarmee medewerkers van middenveldorganisaties (zoals arbeidsbemiddelaars, trajectbegeleiders, hulpverleners, consulenten, lesgevers uit het volwassenenonderwijs, enz.) hun cliënten met een specifieke digitale hulpvraag snel en gericht kunnen doorverwijzen naar het meest geschikte dienstverlenings- en opleidingsaanbod.
  • Om het gebruik van de Digiwijzer te stimuleren, wordt deze webtool in 2024 en 2025 verder uitgerold aan de hand van een sensibiliseringscampagne met o.m. korte opleidingssessies. Deze campagne moet ervoor zorgen dat middenveldactoren gemobiliseerd en versterkt worden in hun rol op vlak van e-inclusie, en dat men de Digiwijzer effectief gebruikt om door te verwijzen naar het lokale/regionale e-inclusie aanbod in West-Vlaanderen.

In het kader van dit project ondertekenden POM en 11 Digibank-promotoren (Gemeente Oostkamp, Gemeente Knokke-Heist, Stad Brugge, Perspectief, DVV Midwest, Stad Kortrijk, Stad Waregem, Stad Veurne, Stad Diksmuide, Stad Poperinge en Stad Ieper) een samenwerkingsovereenkomst.

POM West-Vlaanderen

POM West-Vlaanderen

Lees meer
Provincie West-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

Lees meer
Huis van het Leren

Huis van het Leren

Lees meer
Sterk Sociaal Werk

Sterk Sociaal Werk

Lees meer

Ik heb een vraag