Open­ing Train­ing Lab Lassen en Metaalbewerking

Meer informatie

  • Innoveren
  • Talent
  • Ruimte
  • Machinebouw & Mechatronica
  • Levenslang leren
  • Ons educatief aanbod
  • Duurzaam bouwen
22/02/2023

Op dinsdag 28 februari openden we samen met CVO Cervo-GO!, GO! Atheneum en Go! Duo het gloednieuwe Training Lab Lassen en Metaalbewerking in het opleidingscentrum in de Arsenaalstraat in Nieuwpoort. Dit lab bevat opleidingsapparatuur die wordt ingezet voor opleidingen in basismechanica, constructielassen, fotolassen, lasser monteerder, hoeknaaldlassen, ...

Tijdens de onthulling van de spiksplinternieuwe leertoestellen, aangekocht binnen het EFRO-project UPSKILL, vergaapten 60 enthousiaste aanwezigen zich aan demosessies bij toestellen zoals:

  • multifunctionele lastoestellen
  • een kolomboor,
  • een hydraulische pons,
  • halfautomatische bandzagen,
  • een hydraulische guillotineschaar,
  • een halfautomatische plooibank …

Ook de demonstraties bij de lassimulatoren werden gesmaakt.

Een twintigtal expertengaven uitleg over de machines en de diverse opleidingspakketten.

Europees erkend lascertificaat

Cursisten en leerlingen in de werkplekken van CVO Cervo-Go! kunnen met het nieuwe materiaal hun vaardigheden testen volgens de Europese norm EN ISO 9606-1. Met dit bijkomende attest in handen, bovenop hun onderwijskwalificatie, hebben ze meer kans om aan de slag te gaan als lasser, lasser-monteur, halfautomaat lasser, lasser samensteller, hoeknaadlasser, pijplasser, plaatlasser, fotolasser of constructielasser.

Dit bleek een grote meerwaarde voor de aanwezige werkgevers, werknemers en andere opleidingsinstellingen.

"Krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen vormt een grote uitdaging, niet in het minst voor technische profielen", vertelde Lieven Tack, algemeen directeur bij POM West-Vlaanderen. "Onze ambitie is om bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar geschoolde medewerkers. Dit training lab is daar een mooi voorbeeld van."

De aanwezigen waren het erover eens: dankzij de gemaakte investeringen via het Europees project UPSKILL en de nodige verbouwingen aan het lasatelier in Nieuwpoort, krijgt het opleidingsaanbod in de regio een stevige boost.

“Gecertificeerd lassen wordt belangrijker in Europa. We bieden nieuwe opleidingen met bijhorende diploma’s en onderwijscertificaten aan.”

Jurgen Goderis, directeur van het GO! atheneum Nieuwpoort

Voor de Provincie staat levenslang leren hoog op de agenda, omdat goed opgeleide werknemers cruciaal zijn om te blijven ondernemen op hoog niveau.

Uit deze nood ontstond het project UPSKILL. Dit project investeert acht miljoen euro in moderne opleidingsapparatuur zodat de opleidingscentra in West-Vlaanderen uitgerust zijn voor de gevraagde skills, nu en in de nabije toekomst.

Maar UPSKILL is meer dan enkel investeringen in materiaal. Via train-de-trainer sessies krijgen instructeurs en leerkrachten de nodige informatie om met deze hoogtechnologische machines aan de slag te gaan. Het gaat ook om open onderzoekinfrastructuur: op de diverse locaties waar opleidingsapparatuur staat, is iedereen welkom om van de toestellen gebruik te maken. Van leerlingen uit het secundair en hoger onderwijs, tot werkzoekenden en werknemers van West-Vlaamse bedrijven.

Ben je dus werkzaam in lassen en metaalbewerking? Of wil je de technische skills van jezelf of je werknemers verbeteren? Op zoek naar talent, of klaar om talent te vormen?

Neem contact met ons op en leer hoe slimme techniek kansen biedt. Want automatisering en werkgelegenheid gaan hand in hand!

Komende UPSKILL-events:

  • Maart: opening Training Lab Textiel, House of Manufacturing Kortrijk
  • April: Demo-sessie Training Lab Logistieke Automatisering Roeselare
  • September: slotevent UPSKILL
UPSKILL investeert in kwalitatieve en innovatieve opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen.

Investeer - Leer - Evolueer

Ontdek UPSKILL

Projectpartners

POM West-VlaanderenVDABGO! Nieuwpoort AtheneumCervo GoInspiraGO! DUO

Met steun van

Europese UnieProvincie West-VlaanderenAgentschap Innoveren + EFRO Vlaanderen

Ik heb een vraag