Waterstofregio 2.0

Waterstofregio 2.0 bouwt verder op de resultaten van Waterstofregio 1.0 (2009-2013), waarin heel wat indrukwekkende en innovatieve projecten werden gerealiseerd: de aanleg van waterstoftankstations, de ontwikkeling van een tankstation, een vuilniswagen, autobus en sloepen op waterstof en de creatie van de grootste brandstofcel ter wereld.

Waterstofregio 2.0 is gericht op optimalisatie en demonstratie van de verschillende toepassingen uit het eerste project. Zowel realisaties op vlak van waterstofinfrastructuur als zero-emissie mobiliteitstoepassingen zullen worden uitgevoerd.

Het project wordt gecoördineerd door WaterstofNet en telt 9 bijkomende partnerorganisaties, waarbij POM West-Vlaanderen de kansen voor West-Vlaanderen nagaat. Alle info omtrent het project is beschikbaar via Waterstofnet De overige partnerorganisaties zijn aan Vlaamse zijde Colruyt Group, ISVAG, POM Antwerpen en SPK vzw en aan Nederlandse zijde VDL, Pitpoint, Beukers Autoschade en Automotive NL.

Sinds de start van het project zette de POM West-Vlaanderen in op onderstaande activiteiten (situatie op november 2017):

  • deelname aan het cities & regions-initiatief van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) met als bedoeling business cases voor de provincie West-Vlaanderen te detecteren;

  • gesprekken met stadsbesturen, ondernemers en afvalverwerkende intercommunales;

  • deelname aan een call van de FCH-JU omtrent heftrucks;

  • observer in een onderzoeks- en demonstratieproject van de Vlaamse Power-to-Gas-Cluster in de haven van Zeebrugge.

  • Provinciale workshop op 14 december 2016 in Kortrijk Xpo met meer dan 100 aanwezigen: programma en presentaties.

  • Testen met mobiel vulpunt: onderzoek in functie van testen in provincie West-Vlaanderen bij bedrijven met heftrucks, vuilniswagens en trucks

Hierbij werden telkens veel bestaande en nieuwe actoren in de waardeketen van waterstof gedetecteerd en gesproken, in functie van de mapping en de test met het mobiel vulpunt.

Waterstofregio 2.0 kadert binnen het EU Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Het project krijgt financiële steun van:

Waterstofregio 2.0 met de steun van Intereg, Pom, West-Vlaanderen, H2