West-Vlaan­deren wijst de weg voor cir­cu­laire tran­si­tie in bouwsector

POM West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen ondertekenden op 6 juli gezamenlijk het Vlaams Circulair Betonakkoord. Hiermee geven beide organisaties een krachtig signaal om de transitie naar een circulaire bouwindustrie in West-Vlaanderen te versnellen.

Vlaams Circulair Betonakkoord

Het Vlaams Circulair Betonakkoord is een baanbrekend initiatief om de Vlaamse betonsector naar een circulaire en duurzame industrie te transformeren. Het akkoord streeft naar het verminderen van de milieu-impact van betonproductie, een efficiënter gebruik van grondstoffen en het bevorderen van betonrecycling. Al meer dan 84 aannemers, betonproducenten, studiebureaus, federaties en overheden engageerden zich voor dit initiatief.

Pioniersrol voor West-Vlaanderen

Dat beide organisaties dit akkoord ondertekenen, is een evidentie. West-Vlaanderen heeft al jaren een voortrekkersrol op vlak van circulair bouwen. Provincie en POM West-Vlaanderen investeerden samen in Acasus, het inspiratie- en kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren. Hier krijgen particulieren maar ook bedrijven professioneel advies op gebied van energie-efficiëntie, materiaalgebruik en duurzame en milieuvriendelijke bouwpraktijken.

Bezieler van het Vlaams Circulair Betonakkoord, Willy Goossens (Groen Beton Vert), kijkt goedkeurend toe bij officiële ondertekening.
Bezieler van het Vlaams Circulair Betonakkoord, Willy Goossens (Groen Beton Vert), kijkt goedkeurend toe bij officiële ondertekening.

Duurzaam alternatief voor standaardbeton

POM West-Vlaanderen startte samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bouwprofessionals op om hen te overtuigen van de meerwaarde van duurzamere alternatieven voor het standaardbeton. Met partners als KU Leuven Campus Brugge, Buildwise en Groen Beton Vert kreeg deze fundering vaste vorm met de komst van Circular Concrete Center. Dit open onderzoekscentrum adviseert bouwprofessionals over productie van circulaire betonmengsels, toepassingen en de beschikbare leveranciers. “Door brekerzand of gerecycleerde granulaten of alternatieve bindmiddelen te gebruiken, krijg je duurzamer en milieuvriendelijker circulair beton. Maar de bouwsector gebruikt dit nog niet op grote schaal. De expertise is nog onvoldoende verspreid en nog niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheden en voordelen”, vertelt Jean de Bethune, gedeputeerde en voorzitter van POM West-Vlaanderen. “In Circular Concrete Center kunnen bedrijven ook hun circulaire betonmengsels laten testen ter voorbereiding van certificering.”

Ambassadeursrol

Provincie en POM West-Vlaanderen gaan op de ingeslagen circulaire weg verder. De ondertekening van het Vlaams Circulair Betonakkoord is een nieuwe stap vooruit. “We engageren ons om bij toekomstige bouwprojecten van de Provincie en de POM om het betonafval te verminderen, zoveel mogelijk betonmaterialen te hergebruiken en om duurzame productiemethoden toe te passen”, voegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe toe. “Als Provincie nemen we ook een ambassadeursrol op om lokale besturen, ondernemers en particulieren aan te moedigen om dezelfde weg in te slaan.”

Jean de Bethune, Willy Goossens en Jurgen Vanlerberghe met het ondertekend Vlaams Circulair Betonakkoord.
Jean de Bethune, Willy Goossens en Jurgen Vanlerberghe met het ondertekend Vlaams Circulair Betonakkoord.

Ik heb een vraag