West-Vlaan­deren geeft boost aan inno­vatieve economis­che ontwik­kel­ing aan de kust

Vlaams minister van Economie Jo Brouns kende vandaag bijna 1,3 miljoen euro toe aan twee projecten van POM West-Vlaanderen rond innovatie aan de kust. Met Test@Sea wordt verder werk gemaakt van de uitbouw van de blauwe economie, Vertiports zet West-Vlaanderen verder op de kaart van de ontluikende drone-industrie.

Vlaams minister van Economie, Jo Brouns: “Op basis van het economisch beleidsplan van POM West-Vlaanderen wordt een deel van de middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor Vlaanderen specifiek bestemd voor de ondersteuning van West-Vlaamse projecten binnen de zogenaamde GTI West-Vlaanderen. Dit onderdeel van het EFRO Vlaanderen-programma richt zich specifiek op de realisatie van de provinciale economische strategie. Een eerste reeks projecten werden recent beslist.”

Gedeputeerde Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Een belangrijk deel van de GTI West-Vlaanderen is gericht op de verdere versterking van de innovatiecapaciteit van onze ondernemingen. Bijkomende kennisontwikkeling in West-Vlaanderen op die domeinen waarin tal van West-Vlaamse kmo’s actief zijn was het uitgangspunt van een eerste reeks projecten.”

Vlaamse steun

Op vrijdag 8 december keurde de Vlaamse Regering de Vlaamse cofinanciering goed van de twee grootste projecten. Test@Sea en Vertiports staan voor ruim 5,7 miljoen euro aan investeringen. De Vlaamse Regering draagt daar haar steentje in bij met een cofinanciering van bijna 1,3 miljoen euro. Eerder keurde VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) de Europese EFRO-steun van bijna 2,3 miljoen euro goed. Ook aan provinciale zijde wordt ruim 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor deze projecten.

“De Provincie doet zelf een ernstige financiële inspanning, maar zonder de Vlaamse ondersteuning kan de POM dit niet alleen dragen. Ik ben de Vlaamse Regering dan ook dankbaar dat ze het gunstig advies van minister Brouns is gevolgd. Het is een toonbeeld van het succesvolle instrument dat een GTI is”, vertelt Jean de Bethune. “Het hele proces is gestoeld op een nauwe wisselwerking en afstemming tussen provincie en Vlaanderen. Zowel tussen de administraties, maar ook politiek. Zo is elke minister vertegenwoordigd in de stuurgroep van de GTI West-Vlaanderen. Een actieve participatie van o.m. het kabinet van minister-president Jan Jambon of minister Crevits leggen steevast de link tussen de West-Vlaamse projectvoorstellen en de Vlaamse beleidsdoelstellingen. Op die manier kunnen we krachtige projecten opzetten met een breed provinciaal én Vlaams draagvlak.”

Innovatiecluster kust

Beide goedgekeurde projecten hebben als uitvalsbasis de kust. Met Test@Sea zet West-Vlaanderen verder in op de uitbouw van de ‘blauwe economie’. Het consortium POM West-Vlaanderen, VLIZ, De Blauwe Cluster, Sirris, UGent en VUB zet met dit nieuwe project samen technologieën op onze Noordzee. Deze uitbreiding is noodzakelijk om aan de groeiende marktnoden te zijn schouders onder een significante uitbreiding van de testcapaciteit voor innovatieve offshore voldoen. Tal van significante toepassingen kunnen er tot rijpheid komen, zoals bv. offshore energieproductie en bescherming van kritische infrastructuur op zee. Het project voorziet daarbij ook materiaaltesten in de zoute en soms gure zee-omgeving en testen met drones boven, op en onder water.

Deze investering gebeurt in eerste instantie in Blue Accelerator, het unieke maritieme test- en demonstratieplatform net voor de kust bij de haven van Oostende. In tweede instantie komt er een drijvende uitbreiding van de testcapaciteit die ook dieper in zee zal kunnen worden geplaatst.

Vertiports wil het onderzoek en concrete toepassingen stimuleren voor de creatie van luchtbruggen met drones voor duurzaam, continu en structureel transport op langere afstand via zogenaamde vertiports (landings- en take off-platformen). Het innovatiecentrum Drone Dock in Oostende wordt hierbij voorzien van extra onderzoeks- en testuitrusting. De investeringen omvatten onder meer een wind- en regensimulator om buitenvliegen in harde weersomstandigheden te simuleren en testen. De eerste gebruiksfocus – vandaar ook de locatie in Oostende – ligt in het dronegebruik voor de werking en onderhoud van de offshore windmolenparken. Vrij uniek aan dit project is dat POM West-Vlaanderen hier een partnerschap heeft opgezet met zowel de twee hogescholen, VIVES en Howest, als de twee universiteiten, UGent en KU Leuven.

Geïntegreerde territoriale investering

Beide projecten maakten deel uit van een oproep rond innovatieve projecten die als eerste oproep in het kader van de GTI West-Vlaanderen werd gelanceerd. In totaal werden elf projecten gehonoreerd. De tien eerdere projecten werden eerder deze maand door minister Brouns onderschreven en financieel ondersteund. Ze geven concrete invulling aan de term GTI (Geïntegreerde Territoriale Investering), met projecten gespreid over de provincie en over haar economische sectoren. Dat gaat dan onder meer over machinebouw & mechatronica in Brugge en Kortrijk, nieuwe materialen in Kortrijk, voeding in Roeselare, tot nu blauwe economie en drones vanuit Oostende. Het geheel staat voor een injectie van ruim 22 miljoen euro in de innovatiecapaciteit van de West-Vlaamse ondernemingen.

Onze experts
Tom Van Welden
Directeur Strategie & Projecten+32 50 14 01 52tom.vanwelden@pomwvl.be
Brecht Vanruymbeke
Communication Officer+32 496 62 20 18brecht.vanruymbeke@pomwvl.be

Ik heb een vraag