Liv­ing Lab Cir­cu­laire Hout­clus­ter Grensland

Meer informatie

  • Innoveren
  • Ruimte
  • Nieuwe Materialen
  • Bedrijventerreinen van de toekomst

Hout slaat gedurende zijn groei CO2 op. Door duurzame productontwikkeling, cascadering en circulair te werken met houtproducten en -resten uit de productie kan men de levensduur van het hout en de periode waarover het opgeslagen is, verlengen. Binnen dit project wordt onderzoek gedaan naar circulaire mogelijkheden voor vloer-, gevel- en terrasbekleding en meubels volgens de 9R-strategie (Recover, recycle, repurpose, remanufacture...). Het project gaat verder dan individuele bedrijven en richt zich ook op samenwerking tussen bedrijven op ecosysteemniveau, zowel op het bedrijventerrein Grensland als in de bredere houtsector van Vlaanderen.

Belangrijkste doelstellingen project:

  • het bevorderen van het (her)gebruik van hout in hoogwaardige toepassingen,
  • het verkennen van manieren om materialencirculariteit te bevorderen binnen het ecosysteem van een bedrijventerrein. Bijvoorbeeld via bevraging.

Het Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland fungeert als een samenwerkingsplatform waar bedrijven, kennisinstellingen en de overheid in een triple helix-constructie werken. Door de circulaire aanpak en het delen van resultaten kunnen andere bedrijven en de bredere houtsector in Vlaanderen profiteren van de ervaringen en geleerde lessen, en zo de transitie naar een circulaire economie versnellen.

Looptijd

Het project startte op 1 januari 2023 en loopt tot 31 december 2025.

Rol in het project

Als partner binnen dit project leveren we expertise vanuit 2 verschillende teams: Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen & Bedrijventerreinen van de Toekomst. Op deze manier komt een cruciale kruisbestuiving tot stand, namelijk de knowhow rond circulair ondernemen & de lokale samenwerking op het bedrijventerrein Grensland Menen-Wervik.

Voorbije activiteiten

Projectpartners

Wood.beDecospanGroup De KeyzerDesmetWoodstoxxPlatform Grensland Menen-Wervik

Met steun van

Dit project wordt ondersteund vanuit VLAIO. De totale subsidie bedraagt € 997.417.

VLAIO

Ik heb een vraag