We geven zoveel mogelijk mensen een sterke posi­tie op de arbeidsmarkt”

Meer informatie

  • Talent
  • Een inclusieve arbeidsmarkt
  • Kenniscentrum sociale economie
Wie
  • Kris Vandenbroucke
  • unitdirecteur site Industrielaan
Bedrijf
  • WAAK
Locatie
  • Kuurne

West-Vlaamse maatwerkbedrijven excelleren in het integreren van technologie op de werkvloer. Maatwerkbedrijf WAAK uit Kuurne specialiseert zich in complexe opdrachten met hoge kwaliteitseisen dankzij een sterke integratie van technologie in het assemblageproces. POM West-Vlaanderen en koepelorganisatie 4Werk ondersteunen de implementatie van innovatie en stimuleren onderlinge kennisdeling.

Anziplast maakt kunststofonderdelen voor grote industriële klanten, voornamelijk in de automotive industrie. Ze staan sterk in de productie van onderdelen met een grote moeilijkheidsgraad en hoge kwaliteitsvereisten. Als maatwerkbedrijf is WAAK gespecialiseerd in de integratie van technologie op de werkvloer. Ze delen moeilijke assemblageprocessen op in eenvoudige handelingen. Zo wordt het werk toegankelijker voor maatwerkers, maar blijft de kwaliteit gewaarborgd.

Kris Vandenbroucke, unitdirecteur van WAAK site Industrielaan, legt uit: “We hebben mensen in dienst met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan gaan over anderstaligen of mensen met beperkte geletterdheid of leerstoornissen. Ons doel is om onze medewerkers sterker te maken. Daarom bieden we bijvoorbeeld sociale begeleiding aan, maar we vinden het ook belangrijk dat ze leren omgaan met technologie in een productieproces. De samenwerking met Anziplast is daar een perfect voorbeeld van. Wij assembleren individuele onderdelen die Anziplast produceert. Het hele proces delen we op tot de meest eenvoudige handelingen en tonen we visueel op een scherm bij de werkpost. Na elke handeling verschijnt automatisch de volgende instructie.”

“Het hele proces delen we op tot de meest eenvoudige handelingen en tonen we visueel op een scherm bij de werkpost.”

Kris Vandenbroucke

Betrouwbaar werk

Voor Anziplast betekent de samenwerking met WAAK een toegevoegde waarde die ze elders moeilijk kunnen realiseren. “De expertise van WAAK is dat ze elk proces tegen de lamp houden, onderzoeken wat er fout zou kunnen gaan en zich zo organiseren dat alle mogelijke fouten onderschept worden”, zegt Peter Van Steen, CEO van Anziplast. “Door die focus leveren ze heel betrouwbaar werk.”

Uitwisseling tussen maatwerkbedrijven

Door automatisering en digitalisering op de werkvloer te omarmen, bouwde WAAK een zekere technologische voorsprong op. “Dat laat ons toe om moeilijkere en uitdagendere jobs aan te nemen”, zegt Vandenbroucke. “Onder impuls van POM West-Vlaanderen en 4Werk hebben we recent ook twee Europese EFRO-projecten opgezet rond kennisuitwisseling en cocreatie: TTI en COVATTI. Het idee daarachter is dat we niet zelf het warm water moeten uitvinden, maar dat we enkele basistechnologieën uitwerken en delen, naargelang ieders specialiteit. Er waren in totaal drie proeftuinen: Oesterbank uit Oostende, Mariasteen uit Hooglede-Gits en wij met WAAK. Bij onze proeftuin werkten we een soort wizard uit om op een eenvoudige manier camera’s te programmeren voor gebruik op de werkvloer. Daarnaast hebben we zelf veel inspiratie opgedaan bij onze collega’s. Die samenwerking vind ik ontzettend belangrijk, omdat we toch allemaal hetzelfde doel nastreven: zo veel mogelijk mensen een sterke positie geven op de arbeidsmarkt.”

Peter Van Steen (Anziplast), Dominique Kesteloot (WAAK), Kris Vandenbroucke (WAAK)
Peter Van Steen (Anziplast), Dominique Kesteloot (WAAK), Kris Vandenbroucke (WAAK)

Ik heb een vraag