Mari­as­teen onder­s­te­unt zijn medew­erk­ers met rapid prototyping

Meer informatie

  • Talent
  • Kenniscentrum sociale economie
Wie
  • Bart Decloedt
Bedrijf
  • Mariasteen
Locatie
  • Gits

Maatwerkbedrijf Mariasteen maakt gebruik van rapid prototyping om hun doelgroepwerknemers te ondersteunen in hun werk. Deze technologie zorgt voor betere kwaliteit, hogere productiviteit en zorgt voor een betere ergonomie.

Innovatie verlicht de werklast

West-Vlaamse maatwerkbedrijven zijn pioniers in het implementeren van innovaties op de werkvloer om operatoren in hun job te ondersteunen. POM West-Vlaanderen en 4Werk, de koepelorganisatie van West-Vlaamse maatwerkbedrijven, stimuleren al vele jaren de samenwerking tussen maatwerkbedrijven en kennisinstellingen om met baanbrekende innovaties moeilijk werk makkelijker te maken. De integratie van rapid prototyping is een mooi voorbeeld van het inzetten van technologie als hefboom naar werkbaar werk.

"Rapid prototyping is een verzamelnaam van verschillende technieken om met behulp van computerinformatie snel fysieke prototypen te ontwikkelen", legt Bart Decloedt uit. "Mariasteen ontwikkelde een flexibel gekozen methodologie om heel snel hulpmiddelen te kunnen aanmaken. Deze tools helpen bijvoorbeeld operatoren met een mindere fijne motoriek om schroeven te monteren op assemblagestukken. Dit resulteert in een hogere productiviteit zonder bijkomende druk te leggen op de operatoren."

“In maximum 4 uur tijd het volledige proces doorlopen, van ontwerp naar productie, dat is de uitdaging die Mariasteen aangaat”

Bart Decloedt- Innovatiemanager Mariasteen

"In een eerste fase haalde Mariasteen de technieken in huis (3D printen, low-energy lasersnijden, desktop-frezen, gebruik van opgietharsen). Daarna bouwden ze kennis op rond eenvoudige ontwerptools (zoals een toegankelijke CAD-ontwerp). Nu zijn deze tools van rapid prototyping in de bestaande werking geïntegreerd", aldus Bart Decloedt.

Technologie op maat van de gebruiker

Mariasteen ging succesvol de uitdaging aan om in maximaal 4 uur het hele proces van ontwerp naar uitvoering te kunnen verwezenlijken.

Deze methodologie, van ontwerp naar realisatie, werd opgezet en getest met partners in Mariasteen en kennisinstellingen. Vooral het feit dat dit proces zonder ondersteuning van een teken- en ontwerpbureel toch mogelijk werd gemaakt, is vernieuwend.

Over Mariasteen

Mariasteen is één van de grootste maatwerkbedrijven van Vlaanderen met meer dan 850 medewerkers. Ze treden op als toeleveringsbedrijf met een duidelijke focus op metaal & montage, hout, groen en enclave. Mariasteen van Groep Gi(d)ts bedient ondertussen tal van prominente bedrijven en openbare besturen.

Ook andere maatwerkbedrijven zoals Westlandia, ’t Veer, Sowepo en Waak technieken testen en verfijnen persoons- of werkgebonden hulpmiddelen om medewerkers snel, flexibel en goedkoop te laten vervaardigen. Zo positioneren de West-Vlaamse maatwerkbedrijven zich als koploper op het vlak van inclusieve tewerkstelling.

Brug naar de maakindustrie

Technologieën zoals rapid prototyping maken het werk lichter en laten mensen sterker in hun schoenen staan. De maatwerkbedrijven versterken daarmee hun positie als betrouwbare toeleverancier voor West-Vlaamse bedrijven.

De maatwerkbedrijven willen deze ontwikkelde technologie ook uitrollen naar het West-Vlaamse bedrijfsleven. Bedrijven in de reguliere economie zitten ook met vragen om het werk toegankelijker te maken, om hun oudere of laagopgeleide werknemers langer aan het werk te houden en tegelijkertijd concurrentieel te blijven.

Een organisatie zoals 4Werk wil heel expliciet die brug maken naar de maakindustrie waar deze nieuwe technologieën leiden tot werkbaar werk voor operatoren op industriële werkvloeren.

Over het COVATTI-project

Rapid Prototyping is een concrete realisatie uit het project Cocreatie en Valorisatie van Toegepaste Technologische Innovatie (COVATTI) van POM West-Vlaanderen en 4Werk. Naast Mariasteen zetten ook WAAK (Kuurne) en Oesterbank (Oostende) een innovatief traject op. Ook Werkplus in Waregem startte een zogenaamde proeftuin op om een vernieuwend element te integreren.

Het project krijgt financiële steun van EFRO Vlaanderen.

Op www.technologiehelpteenhandje.be kan je zien hoe West-Vlaamse maatwerkbedrijven technologie gebruiken om hun medewerkers te ondersteunen.

Ik heb een vraag