Het zoete malen in het hoofd van Greet Six

  • Ondernemerschap
  • Lokaal ondernemen
Wie
  • Greet Six
Bedrijf
  • Atelier Hortense
Locatie
  • Reningelst

Na een Scandinavisch avontuur belandde Greet Six vijftien jaar geleden opnieuw in haar geboortedorp Reningelst. Daar in de maalderij, waar ook haar vader als kind opgroeide en later werkte, rijpte het idee om professioneel en creatief met gebak aan de slag te gaan. Sinds 2015 roert ze in de kookpotten van taartatelier en koffiehuis Atelier Hortense, een nostalgische plek waar je de liefde voor het ambacht letterlijk kan proeven.

Kom je Atelier Hortense binnen, dan zie je meteen Greet aan het werk. In haar atelier of achter haar glazen vitrine. Haar koffiehuis is een warme en knusse ruimte met gezellige zithoeken en lange tafels. Perfect om een kopje koffie te drinken en een stukje taart te eten. Of om te lunchen tussen de oude, industriële machines.

Dit pand heeft voor jou sentimentele waarde. Vertel.

"Als kind van twee jaar moest mijn vader tijdens de Eerste Wereldoorlog op de vlucht slaan voor het oorlogsgedruis. Zijn moeder - mijn oma Hortense - bracht tijdens die vlucht een kindje ter wereld. Die baby overleefde het niet en bleef voor altijd achter op het kerkhof van hun Normandisch vluchtoord. Bij hun terugkeer na de oorlog lag de halve Westhoek in puin. Ook de boerderij van mijn grootouders Camiel en Hortense in Loker. Ze verkasten tijdelijk naar de Pastoorstraat 13 in Reningelst. Daar haalden ze hun inkomen uit de maalderij, in het pand naast de deur waar mijn grootvader lijnzaad en graan tot veevoeder maalde. Later zette mijn vader Firmin de zaak verder. Tot in 1980, sindsdien stond de maalderij leeg en werd het gebruikt als opslagruimte. Op die plek heb ik nu Atelier Hortense uitgebouwd."


Waar haalde je het idee om Atelier Hortense op te richten?

"Toen we jaren geleden in het huis ernaast introkken om te wonen, stond de maalderij al een hele tijd leeg. Ons bed stond tegen de aangrenzende muur. De stilte in het lege pand bleef 's nachts door mijn hoofd malen. En op zo'n slapeloze nacht, ontstond het idee om Atelier Hortense op te starten. In plaats van veevoeders te maken, wou ik met bakmeel aan de slag gaan. Ik volgde bij Syntra West een opleiding banketbakker en chocolatier, gevolgd door een stage bij een patissier in Heule. Daarna begon ik taarten te bakken. Ik richtte mijn bakatelier tijdelijk in in de oude pastorij terwijl mijn man de verbouwing van de maalderij coördineerde. We probeerden in de maalderij zoveel mogelijk bestaande relieken te behouden om een authentieke sfeer te creëren."

In 2015 begon je al met het taartatelier, maar pas vier jaar later ging het verhaal van Atelier Hortense echt van start.

"Klopt, in 2019 verhuisden we naar de vernieuwde maalderij en gaven het de naam van mijn grootmoeder. Voordien bakte ik alleen maar op bestelling, nu is er een heus koffiehuis, aangevuld zelfs met een beperkte lunchkaart. Met Hortense wil ik niet zomaar koketteren met een familieverhaal. Het inspireert me om op een passionele manier met mijn bakavontuur om te gaan. De maalderij straalt zoveel authenticiteit uit en draagt zoveel geschiedenis met zich mee. De muren hoorden zoveel mooie verhalen, dat ik er niet zomaar wat gebak in de oven kan flikkeren."

Werd de liefde voor zoetigheid thuis ook met de paplepel doorgegeven?

"Thuis waren wij met acht kinderen en mijn vader was de grootste zoetekauw. Die kon ’s nachts wakker worden en een ijsje opdiepen uit de diepvries! Er liepen wel dertig kippen bij ons op ’t erf. Altijd eieren te veel dus. En zo maakte mama altijd wel pannenkoeken, wafels of taart. Zoetigheid op de tong, maakt praten mild en harten warm, denk ik. Het is niet voor niks dat we het hoogtepunt van een project “de kers op de taart” noemen. Ik geniet ervan om te voelen dat mensen een bezoekje aan Atelier Hortense ervaren als de kers op de taart van een geslaagd uitstapje of een zondags ommetje. Dat geeft me dubbel zoveel goesting om opnieuw aan de slag te gaan voor nieuwe zoete creaties. Als ik nu nog eens wakker lig, dan maalt het alleen nog in mijn hoofd over hoe ik het leven van mijn bezoekers nog zoeter kan maken. Of over het recept van een Tante Juliataart, ter ere van het in Normandië achtergebleven babyzusje van mijn vader. Iets met flan normand."

“Zoetigheid op de tong, maakt praten mild en harten warm, denk ik. Het is niet voor niks dat we het hoogtepunt van een project “de kers op de taart” noemen”

Greet Six

Je bent ook een fiere drager van ons label 100% West-Vlaams. Wat betekent dit voor jou?

"Als ambachtelijke taartenmaker kunnen we niet genoeg gebruik maken van onze lokale producten. We wonen in een streek waar heel wat lekkers groeit en bloeit en waar alle producten kwalitatief hoogwaardig zijn. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Zo steunen de 'kleinere' en lokale producenten ook elkaar. De huidige crisissen tonen ook aan dat globalisering en groeiende economieën niet eeuwigdurend zijn. Ik geloof rotsvast in - naast een wereldeconomie - de kracht en de schoonheid van in een (h)eerlijke lokale economie."

Greet Six aan de toonbank van Atelier Hortense
Greet Six aan de toonbank van Atelier Hortense

Tijdens de Week van de Korte Keten (12-22 mei) biedt Greet haar klanten de mogelijkheid om een blik achter de schermen te werpen. Op 15 mei organiseert Atelier Hortense Hortense@Work. In combinatie met het proeven van huisgemaakte gebakjes vertelt een gids het volledig verhaal van oma Hortense met een heuse infographic over Hortense en haar familie. Een mooie gelegenheid om het echte verhaal achter het ontstaan en de werking van Atelier Hortense te ontdekken. Er zijn rondleidingen om 10u30, 14u, 15u30 en 17u. Meer info en inschrijven.

West-Vlaamse ondernemers zijn passionele ondernemers. Dat wisten we al. Daarom zetten we passioneel ondernemen in de kijker tijdens de lancering van onze nieuwe POM-website. Maar zó veel hartstochtelijke reacties in onze mailbox hadden we niet verwacht. Onze server raakte zelfs wat oververhit. We kregen heel wat mooie hartstochtelijke verhalen binnen. De komende maanden zetten we nog andere geestdriftige ondernemersverhalen in de kijker. Hou onze kanalen in de gaten!

Ik heb een vraag