Ethilog innoveert zieken­huis­apotheek met de hulp van POM West-Vlaanderen

    Wie
    • Stefaan Dewulf
    • ceo
    Bedrijf
    • Ethilog
    Locatie
    • Waregem

    Een ziekenhuisapotheek die het verzamelen en verdelen van medicatie automatiseert en dat op een flexibele en veilige manier uitvoert. Het is de innovatie waar organisaties Ethilog, Heliovision en Sirris samen aan werken. Dit innovatieproject ontstond onder begeleiding van het EFRO-project Impulse2Innovate. “Erg nuttig”, zo omschrijft Stefaan Dewulf van Ethilog het project en de samenwerking.

    Binnen het zogenaamde bumblebee-project werken Ethilog en Heliovision samen met kennispartner Sirris aan de ontwikkeling van een innovatieve robotinstallatie voor centrale ziekenhuisapotheken. Het doel van deze installatie is het volledig geautomatiseerd verzamelen en verdelen van medicatie op een flexibele en veilige manier. “De oplossing neemt de hele flow van de geneesmiddelen op zich: van bij de aankomst in de ziekenhuisapotheek tot de toediening ervan bij de patiënt”, vertelt Stefaan Dewulf, verantwoordelijke product en business development bij Ethilog. Dit gebeurt dankzij de inzet van robots in combinatie met visie- en slimme software op basis van artificiële intelligentie.

    Volledig automatisch
    Het systeem moet modulair instapbaar zijn en een beduidend lagere kostprijs hebben dan huidige rigide installaties. Voor ziekenhuizen kan dit prototype een oplossing betekenen voor het gebrek aan personeel (een behoorlijke uitdaging in ziekenhuizen) en voor een vermindering in werklast bij het aanwezige personeel. “Inzake automatisering gaan we een stap verder dan de bestaande oplossingen. Die zijn eerder semi-automatisch en vergen vaak nog behoorlijk wat manuele en voorbereidende handelingen, onder meer omdat ze enkel medicijnen kunnen herkennen en verwerken met een gestructureerde verpakking. Dat maakt hen weinig flexibel en duur”, licht Dewulf toe. “Wij mikken op flexibele automatisering en richten ons hierbij op standaardrobots en -visiesystemen. Dat moet het ook betaalbaar maken voor ziekenhuizen.”

    Ethilog werkt voor deze ‘slimme ziekenhuisapotheek’ samen met Heliovision. “Wij zijn sterk in de business en medicatiedistributie-processen en kunnen ons dankzij dit partnership versterken met hun kennis op vlak van robotica, visie- en machinelearning. Sirris heeft op zijn beurt als kennisinstituut kennis van robotisering.” Het resultaat is een zogenaamde demonstrator. Dit prototype zorgt voor vertrouwen bij potentieel geïnteresseerde klanten in de technische en economische haalbaarheid van de oplossing. “Die is er. Op beide vlakken blijkt het een haalbaar project in de toekomst.”

    Impulse2Innovate
    Als partners zetten Ethilog, Heliovision en Sirris in op innovatie op lange termijn, en dat is op zich geen makkelijke opdracht. De realiteit leert namelijk dat ontwikkelde producten of diensten soms niet op de markt raken en blijven steken in de ontwikkelingsfase.

    POM West-Vlaanderen mikt met het Impulse2Innovate-project dan ook op meer valorisaties binnen de West-Vlaamse ‘living labs’. Ze doen dat door enerzijds kmo’s en kennisinstellingen diepgaand en verder te begeleiden, en door anderzijds een overkoepelende multidisciplinaire werking op te zetten, die sectoren of disciplines overschrijdt. “Ons project is binnen Impulse2Innovate gestart als een exploratief project”, legt Dewulf uit. “Dat is per definitie moeilijker omdat je de uitkomst niet kent. In die zin was de samenwerking met POM West-Vlaanderen erg nuttig. POM had bijvoorbeeld een belangrijke rol om het project onder meer te structureren, de afspraken met de partners te maken, de vooruitgang te monitoren en mee te denken over het uiteindelijk naar de markt brengen.”

    De volgende stap in de samenwerking wordt een eerste pilootinstallatie in reële omstandigheden. En hopelijk doet de slimme ziekenhuisapotheek dan binnen enkel jaren ook uw eigen ziekenhuis aan.

    (Dit artikel verscheen eerder op Made In West-Vlaanderen.)

    Ik heb een vraag