• Home
  • Nieuws
  • Unieke belevingscontainer voor waterwinst op en rond bedrijventerreinen

Unieke belev­ingscon­tain­er voor water­winst op en rond bedrijventerreinen

  • Ruimte
  • Bedrijventerreinen van de toekomst
29/02/2024

VITO stelde op donderdag 29 februari een unieke belevingscontainer voor op het bedrijventerrein Tielt Noord. Bezoekers ontdekken met deze interactieve opstelling hoe bedrijventerreinen samen winst kunnen halen uit water. De container gaat daarna op roadtrip doorheen Vlaanderen om het belang van duurzaam watergebruik aan te kaarten. In mei is deze opstelling te bezichtigen bij Bluebridge in Oostende.

Vier virtuele personages – een adviseur klimaatprojecten, een landbouwer, een duurzaamheidsmanager en een groendienstmedewerker – nemen de bezoeker mee in een levensecht luisterverhaal over waterwinst. De interactieve opstellingen geven de bezoeker een duidelijk beeld van tastbare slimme ingrepen voor waterduurzame bedrijvensites die hun doeltreffendheid al bewezen hebben.

Droogte en wateroverlast voorkomen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen voor de volgende decennia. Ook bedrijven denken na hoe ze hiermee om kunnen gaan. Door samen te werken op bedrijventerreinen rond duurzaam watergebruik kunnen we veel winst boeken. Door bijvoorbeeld te kiezen voor regenwater als alternatief voor hoogkwalitatief kraanwater of schaars grondwater zet je al grote stap in de goede richting. Het gewonnen water kan dan ingezet worden voor bijvoorbeeld de oogst van de landbouw en voor de productie van waterintensieve industrie, zoals textiel.

Slim waternetwerk

Tielt Noord telt een oppervlakte van 100 hectare verharde grond waar grote volumes water afstromen. Bovendien bevindt het zich in een waterschaarste regio met een aanzienlijke watervraag van landbouw en industrie. Daarom selecteerde Vlaanderen dit bedrijventerrein als demosite om lokaal en slim waternetwerk uit te testen.

Duurzaam waterbeheer is een basispijler van onze werking van Bedrijventerreinen van de Toekomst. Met deze werking zetten we in op het verduurzamen van regionale bedrijventerreinen in West-Vlaanderen. De belevingscontainer van VITO sluit hier perfect op aan als sensibiliseringstool voor duurzaam watergebruik.

De belevingscontainer is verplaatsbaar en strijkt neer doorheen Vlaanderen op gerichte locaties. Deze educatieve opstelling staat nu twee weken in Tielt en is nadien onder andere in mei bij Bluebridge in Oostende te bezichtigen. Ook interesse om de container naar je organisatie te halen of om een bezoek in te plannen? Contacteer ellie@waterwinst.be.

Lees het volledig persbericht van VITO.

© foto's: VITO

Ik heb een vraag