Uitdag­ing: volledi­ge recy­clage windturbines

Meer informatie

  • Innoveren
  • Blue Energy
22/04/2021

Vorige week onderzocht een Knack-artikel de geruchten dat wieken van windmolens niet recycleerbaar zijn en daarom begraven worden. In het verleden doken er foto's op van dergelijke praktijken op sociale media die uiteraard schade berokkenen aan het imago van de windenergiesector. Factchecker en journaliste Lotte Lambrecht concludeerde dat de bewuste foto's uit Amerika afkomstig waren en verzekerde dat dit in België niet gebeurt.

Volgens het onderzoek de journaliste is 90% van de windmolenturbine recycleerbaar. De overige 10 procent is samengesteld uit vooral composiet uit de windmolenwieken dat inderdaad moeilijk recycleerbaar is. Hier kan u het volledig onderzoek nalezen.

Extractie te duur

Composiet bestaat uit glasvezel in combinatie met polyesterhars. Het resultaat is een bijzonder licht maar heel sterk materiaal dat vaak gebruikt wordt in bijvoorbeeld de luchtvaart-, auto- en maritieme sector. De uitdaging bij het recycleren van composiet is het succesvol scheiden van polyesterhars en glas. De glasdraadjes kan men hergebruiken en het polyesterhars zet men in als brandstof. De kostprijs van deze extractie en omzetting ligt voorlopig nog te hoog.

Ontmanteling windturbines

De meeste offshore windturbines hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar. De huidige offshore windmolenparken hebben weinig ervaring met de ontmanteling waardoor een duurzame aanpak ontbreekt. De projectpartners van DecomTools gaan deze uitdaging aan door een eerste plan van aanpak met eco-innovatieve concepten te ontwikkelen. Ook voor bedrijven bevat deze groeiende business heel wat opportuniteiten.

Chemische recyclage

De uitdaging is om de recyclage van composiet op een volledig andere manier aan te pakken. Een van de doelstellingen van project Decomtools is demonstreren dat chemische recyclage ook mogelijk is en bovendien rendabel. Eenvoudig uitgelegd wordt het composiet met deze aanpak volledig gereduceerd tot chemische producten. Het ultieme doel is om windturbines volledig te recycleren zodat elk onderdeel circulair opnieuw ingezet kan worden. Ook wetenschap en onderzoek draaien op volle toeren, ook daar bestudeerd men de samenstelling van de wieken van windturbines om het recyclagepercentage zo hoog mogelijk op te krikken.

Op zoek naar meer informatie rond de ontmanteling van windturbines?
Neem zeker een kijkje op de projectwebsite van DecomTools

Ik heb een vraag