Open­ing Train­ing Lab Tech­niek & Indus­trie 4.0

Meer informatie

  • Innoveren
  • Talent
  • Nieuwe Materialen
  • Voeding
  • Blue Energy
  • Machinebouw & Mechatronica
  • Drones
  • Levenslang leren
  • Ons educatief aanbod
30/08/2022

Op 29 augustus werd bij de bekendmaking van de nieuwe campus van Syntra West ook het Training Lab Techniek & Industrie 4.0. ingehuldigd. Dit is het tweede lab dat werd gerealiseerd binnen het EFRO-project UPSKILL waarin POM West-Vlaanderen samen met VDAB investeert in state-of-the-art opleidingsapparatuur.

Syntra West zal in Kortrijk met haar opleidingen en trainingen de focus leggen op innovatieve technieken voor de industrie 4.0 zoals mechanica, hydraulica, robotsturing, industriële automatisering en nog veel meer. Dankzij middelen uit het project UPSKILL kon de nodigde technische uitrusting aangekocht worden voor het Training Lab Industrie 4.0. Het lab bestaat uit:

Smart factory opstelling

Dit industrie 4.0 systeem kan gebruikt worden om op vol geautomatiseerde manier een driedelig eindproduct samen te stellen in verschillende configuraties. Via een touchscreen kan de cursist de gewenste opbouw van het stuk programmeren en deze wordt aan de hand van RFID technologie in het werkstuk opgeslagen. De opstelling maakt gebruik van PROFIBUS en PROFINET waardoor de cursist alle functionaliteiten in de gaten kan houden en diagnose kan stellen

Didactische opstelling Servo Drives

Deze opstelling leert de principes in verband met servomotoren aan.

Didactische werkpost secure cobot training

Deze opstelling laat toe de technologieën machineveiligheid te leren kennen robot safety. De Staubli robot wordt omringd door een kooi die verschillende beveiligingsmechanismen toont.

Didactische trainingsunit OPC UA

Deze trainingskit bestaat uit een industriële controller (PLC) uitgerust met allerlei sensoren en een edge computing module voor data verwerking.

Didactische opstellingen hydraulica

Deze opstelling, die is opgebouwd met industriële componenten, laat toe functionaliteiten hydraulica te identificeren en testen, leert aan hoe de hydraulische circuits eruit zien, wat ventieltechniek inhoudt etc.

Met het opleidingspakket wordt dan ook ingespeeld op de nood aan techniekers met de nodige kennis van automatiseringen en digitaliseringen.

Het training lab staat daarom ook open voor andere opleidingsverstrekkers die gebruik willen maken van de machines. Op deze manier worden zoveel mogelijk cursisten bereikt.

Het materiaal wordt voorlopig gehuisvest in het opleidingsatelier in de huidige campus in Kortrijk. Op termijn verhuist het lab en de opleidingsapparatuur naar de nieuwe Syntra West Campus, die gerealiseerd wordt tegen de zomer van ‘24.

Met de samenwerking tussen Syntra West, POM West-Vlaanderen en VDAB, zetten de instellingen resoluut in op het future proof maken van de skills van huidige én toekomstige werknemers in bedrijven.

Komende UPSKILL events:

  • Nov. 2022: Additive manufacturing event, VDAB Brugge
  • Jan. 2023: Opening training lab recylage, PlastiQ Kortrijk
  • Apr. 2023: Opening training lab electromechanica, pneumatica en hydraulica, CVO SVG/Miras Ieper/Brugge
  • Jun. 2023: Opening training lab blue economy, Bluebridge Oostende
UPSKILL investeert in kwalitatieve en innovatieve opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen.

Investeer - Leer - Evolueer

Ontdek UPSKILL

Projectpartners

POM West-VlaanderenVDAB

Met steun van

Europese UnieProvincie West-VlaanderenAgentschap Innoveren + EFRO Vlaanderen

Ik heb een vraag