Demosessies Train­ing Lab Logistiek & Automatisering

Meer informatie

  • Innoveren
  • Talent
  • Nieuwe Materialen
  • Voeding
  • Blue Energy
  • Machinebouw & Mechatronica
  • Drones
  • Levenslang leren
  • Ons educatief aanbod
04/05/2023

Op 27 april werd voor de vierde keer een nieuw UPSKILL traininglab geopend, ditmaal bij CVO CREO in Roeselare. Meer dan 60 geïnteresseerden maakten er kennis met de didactische lijn rond logistieke automatisering en met de Serious Game Fixlogistix, een spel rond beroepen in de logistieke sector.

Een van de speerpuntsectoren van het EFRO Vlaanderenproject UPSKILL is transport en logistiek. Een belangrijke sector in de provincie waar veel jobs te vinden zijn.

“Provincie West-Vlaanderen is de enige provincie in het land die aan de zee grenst en onze twee zeehavens zijn heel belangrijk voor onze economische ontwikkeling. Daarbij zetten we sterk in op de binnenvaart. Maar de krapte op onze West-Vlaamse arbeidsmarkt is ook in deze sector heel hard te voelen.”

Lieven Tack, algemeen directeur POM West-Vlaanderen

De krapte op de arbeidsmarkt motiveert heel wat bedrijven om in te zetten op automatisering van hun magazijnen. Om te zorgen voor goed opgeleid personeel, investeerde POM West-Vlaanderen in een logistieke lijn van leverancier SMC. Deze lijn visualiseert het geautomatiseerde magazijnproces van orderinput over orderpicking, palletisering, verpakking en etikettering tot het laden van de vrachtwagen. En dit allemaal in miniatuurvorm. De aanwezigen kregen uitgebreide demosessies, mede verzorgd door de leverancier. De interesse was alvast groot.

Als aanvulling op deze lijn werd ook geïnvesteerd in een opstelling die de elektro-pneumatische principes aanleert zonder dat bepaalde manipulaties op de SIF-400-didactische lijn moeten worden uitgevoerd.

Minder technisch maar daarom niet minder nuttig, is de Serious Game Fixlogistix die werd ontwikkeld. In dit spel word je als speler transportplanner en moet je logistieke ketens opzetten. Daarbij moet rekening worden gehouden met tijd en geld, maar ook met de ecologische impact. De eerste kennismaking met het spel viel alvast in de smaak bij aanwezig opleidingsverstrekkers. Het spel is vrij beschikbaar en te spelen via fixlogistix.be.

“De didactische lijn brengt de mogelijke uitdagingen van de logistieke sector tot op onze opleidingsvloer.”

Karel Moestermans, directeur CVO CREO

Het Training Lab staat open voor andere opleidingsverstrekkers en bedrijven die gebruik willen maken van de machines. Op deze manier worden zoveel mogelijk cursisten bereikt.

Met de samenwerking tussen CVO CREO in Roeselare, POM West-Vlaanderen en VDAB, zetten we samen resoluut in op het future proof maken van de skills van huidige én toekomstige werknemers.

Komende UPSKILL events:

  • 14 september 2023: Opening Training Lab Blue Economy en slotevent UPSKILL te Bluebridge Oostende.
UPSKILL investeert in kwalitatieve en innovatieve opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen.

Investeer - Leer - Evolueer

Ontdek UPSKILL

Projectpartners

POM West-VlaanderenVDAB

Met steun van

Europese UnieProvincie West-VlaanderenAgentschap Innoveren + EFRO Vlaanderen

Ik heb een vraag