• Home
  • Nieuws
  • Start bouw wetenschapspark Voeding en Gezondheid in Roeselare

Start bouw weten­schapspark Voed­ing en Gezond­heid in Roeselare

  • Ruimte
  • Innoveren
  • Wetenschapsparken
  • Testfaciliteiten
30/06/2021

Vlaams minister voor Economie & Innovatie Hilde Crevits gaf op woensdag 30 juni samen met Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen en Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, de eerste spadesteek voor het eerste gebouw op het wetenschapspark ‘Food Innovation Park’ in Roeselare. Met de uitbouw van deze site investeert POM West-Vlaanderen in een nieuw state-of-the-art wetenschapspark met internationale uitstraling waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.

De bouw van een voedingscluster

Het nieuwe wetenschaps- en ondernemingspark bevindt zich op de site van Syntra West aan de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare. Het gebouw ligt tussen de REO Veiling en onderzoekserre Agrotopia en vormt zo een cluster van vooruitstrevende spelers gericht op de voedingssector.

Naar een evenwichtige voeding

Het Food Innovation Park zal een dynamische en duurzame omgeving creëren met internationale uitstraling en onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de voedings – en gezondheidssector stimuleren. Onder meer door de vergrijzing stijgt de vraag naar aangepaste voeding.

Nieuwe onderzoeksinfrastructuur

De bouw van de eerste site kadert in het Europese project PROOF. Dit onderzoeksgebouw bestrijkt over twee bouwlagen een oppervlakte van 1.200m². De nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zal de relatie tussen de gezondheidstoestand van mensen, hun voedingspatronen en hun beweging screenen. Centraal staat de hypermoderne grootkeuken met focus op het bereiden, bewaren en het opwarmen van maaltijden met o.a. een industriële microgolfruimte. Daarnaast zal het gebouw ook labo’s huisvesten voor onderzoek naar voedselveiligheid, receptuur en smaakverbetering, een experimentele fitness en een consultatieruimte om spierkracht- en lichaamssamenstellingen te meten.

Bij de keuze van globale aanpak en specifieke technieken speelde duurzaamheid een grote rol. Voor de warmtevoorziening maakt het nieuwe gebouw gebruik van geothermie. Er zijn mosmatten en een onderzoekstuin van VIVES voorzien op het dak om onder andere planten en bomen te kweken.

De oplevering van het eerste onderzoeksgebouw wordt verwacht in de zomer van 2022.

De realisatie van het eerste onderzoeksgebouw van het Food Innovation Park vloeit voort uit het project ‘PROOF’, ingediend binnen het Interreg Vlaanderen-Nederlandprogramma. Projectleider POM West-Vlaanderen werkt samen met TUA West, Katholieke Hogeschool VIVES Zuid vzw, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Brightland Campus Greenport en Universiteit Maastricht om dit project te realiseren. De kosten van het onderzoeksgebouw zijn geraamd op €2.235.830, excl. ereloon architect en excl. BTW, waarvan: €1.388.595 via Provincie West-Vlaanderen en het Interreg Vlaanderen-Nederland project PROOF.

Ik heb een vraag