Duurzame samen­werk­ing in West­hoek werpt vrucht­en af

  • Innoveren
  • Ondernemerschap
  • Duurzaam transport
  • Lokaal ondernemen
03/03/2022

Vijf ondernemers uit de Westhoek sloegen gedurende zes maanden de handen in elkaar om hun gekoelde hoeve- en streekproducten op een duurzame manier tot bij hun klanten te leveren. De resultaten zijn indrukwekkend: 28% minder kosten, 33% minder CO², 60% minder afgelegde kilometers en 25% snellere levertijd bij ophalen en afleveren van pakjes.

Deze positieve resultaten werden bekend gemaakt op het slotevent van het pilootproject Rural Parcel Delivery. Samen met VIL gingen we op zoek naar efficiëntieverbetering voor de levering van gekoelde pakjes in de Westhoek. Consumenten hebben een stijgende vraag naar efficiënte leveringen. In landelijke gebieden is de uitdaging een pak groter dan in steden. De afstanden tussen leverancier en klant zijn een stuk groter en er zijn minder afhaalpunten. Samen met VIL en VITO gingen we aan de slag om een efficiënte en duurzame oplossing aan te bieden.

Duurzame ondernemers

Een simulatie, uitgevoerd door het VITO, toonde aan dat het transport van gekoelde goederen in de Westhoek op een efficiënte manier mogelijk was. Bij samenwerking van voldoende partijen zou de samenwerking zijn vruchten afwerpen, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Volgende vijf ondernemers namen de voortrekkersrol in duurzaam en bewust transport op zich: Bart Mostaert van L’Héritage (Poperinge) met zijn artisanaal ijs, Nancy Mailliard van Hoevevleesonline.be (Ieper) met vers hoevevlees, Stephan Destrooper met zijn Choc-You melocakes (Koksijde), Boer Olivier (Diksmuide) met zijn Local Foodbox en Delfien De Tavernier van Chocolaterie Ledoux (Langemark-Poelkapelle) met ambachtelijke chocoladecreaties.

Voortzetting samenwerking

Zes maanden later bleek uit de resultaten dat de operationele samenwerking de moeite loont, op voorwaarde dat er voldoende volumes vervoerd kunnen worden. De lonende samenwerking tussen de ondernemers en logistieke dienstverlener Link-Up wordt nu ook verdergezet. Elke drie weken rijdt de bestelwagen op zaterdag uit met daarin de gekoelde pakjes van drie korteketenproducenten. Er wordt ook gezocht naar nieuwe producenten die willen aansluiten.

Westhoek Impulsplan

Dit initiatief is een onderdeel van het Westhoek Impulsplan, het provinciaal plan om de Westhoek een duurzame en innovatieve toekomst te geven.

“Door de professionele logistieke kennis van Link-Up winnen wij als producent veel tijd. Onze klanten zijn heel tevreden dat de leverancier per sms of e-mail verwittigd wanneer hij de pakjes zal leveren.”

Olivier Mehuys (Local Foodbox | Boer Olivier)
Actief als producent in de Westhoek en interesse in duurzame samenwerking?
Contacteer ons

Ik heb een vraag