• Home
  • Nieuws
  • Project Lesea loopt af maar de vonk van energiegemeenschappen slaat knetterend over!

Project Lesea loopt af maar de vonk van energiege­meen­schap­pen slaat knet­terend over!

    28/03/2023

    Samen met 9 andere projectpartners uit België, Nederland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk zetten we met project LECSEA sinds 2020 in op de uitbouw van energiegemeenschappen. Concept is eenvoudig. Bedrijven, gemeenten en burgers investeren samen in hernieuwbare energie en delen de opgewekte energie.

    We zetten via onze werking Bedrijventerreinen voor de Toekomst in op 2 pilootprojecten:

    In Ostend Science Park onderzochten we wat de juridische, technische en financiële randvoorwaarden zijn om dit wetenschapspark als een energiegemeenschap te ontwikkelen. Ook de mogelijke samenwerking van een Energy Service Company (ESCO) werd bekeken. Een energiemonitoringsysteem brengt sinds 2022 alle energieparameters in kaart. In 2021 besloot Ostend Science Park om een gasloos energieconcept uit te rollen. Het wetenschapspark bekijkt nog welke verdere stappen ze toekomstgericht in dit dossier zullen nemen.

    In Vlaanderen is het in 2023 mogelijk om overschot aan energie te delen tussen gebouwen binnen dezelfde groep. Vanaf april 2023 wordt het ook mogelijk om groene stroom te verkopen aan de gebruikers van multifunctionele gebouwen. Voor onze gebouwen een interessante piste om mee te nemen in het investeringsplan zonne-energie. De grootste gebouwen sloten we aan op een energiemanagementsysteem (EMS). Hiermee volgen we de energieverbruiken op, voeren we PV-simulaties uit en brengen we het potentieel van energiedelen binnen de groep in kaart.

    De andere West-Vlaamse partners WVI en Leiedal werkten op bedrijventerreinen rond:

    • het stimuleren van zonnedelen
    • de opstart van energiemanagementsysteem op niveau van een bedrijventerrein (Veurne I en Evolis)
    • de aanleg van een warmtenet gevoed door industriële restwarmte (Veurne, Suikerpark) en door de thermische energie uit de hoofddrinkwaterleiding van De Watergroep (Anzegem, Voerman).

    Ik heb een vraag