Nieuwe cam­pagne om jobs in kusthore­ca in te vullen

Meer informatie

  • Ondernemerschap
  • Lokaal ondernemen
06/06/2023

Samen met Westtoer, Provincie West-Vlaanderen, VDAB, Horeca Forma en Horeca West-Vlaanderen lanceerden we op 7 juni de campagne 'Horecalover' om mensen warm te maken voor een job in de kusthoreca deze zomer.

De kusthoreca zoekt nog heel wat mensen voor tewerkstelling deze zomer. Eind april 2023 noteerde VDAB al 684 officiële vacatures in de kusthoreca. Dit is slechts het topje van de ijsberg want niet alle vacatures komen in de VDAB-database terecht. Uiteraard zal dit cijfer alleen maar toenemen tijdens de zomerperiode. Heel veel horecamedewerkers verlieten job tijdens de coronaperiode en keerden niet meer terug. Dit zorgt voor een tekort in de vaste tewerkstelling maar er zijn ook te weinig flexi-jobbers en jobstudenten. Hierdoor komt de horecasector onder druk om hun klanten dezelfde kwaliteit aan te bieden. En het West-Vlaams toerisme is een belangrijke economische sector. Met onder meer 32,3 miljoen overnachtingen per jaar zorgt deze sector voor een jaarlijkse omzet van 3,9 miljard euro.

Getuigenissen van enthousiaste horecamedewerkers

De nieuwe imagocampagne 'Horecalover' toont de positieve aspecten van werken in de horeca. De gelijknamige website (www.horecalover.be) toont korte filmpjes met getuigenissen van enthousiaste medewerkers in de horeca. Hun inspirerend verhaal zal voor geïnteresseerden een stimulans betekenen om te solliciteren in de horecasector aan de Kust. De campagne loopt via de online kanalen en de sociale media van Westtoer. Met aangepaste boodschappen ligt de focus telkens op specifieke doelgroepen. De argumenten van een gepensioneerde flexi-job werknemer zijn anders dan van een jobstudent. De initiatiefnemers willen met de campagne vooral de positieve aspecten van ‘werken in de horeca’ onderlijnen. Wie werkt in de horeca aan de Kust, vertoeft in de aangename vakantieomgeving aan zee.

Oplossingen op langere termijn

Na de zomer experimenteren diverse instanties met de ontwikkeling van nieuwe innovatieve vormen van opleiding en toeleiding. Zo wordt onderzocht of lokale huisvesting mogelijk is voor tijdelijke medewerkers die verderaf wonen. Ook korte opleidingen voor jobstudenten of flexi’s behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast staan nog nieuwe opleidingen voor vaste medewerkers in de steigers.

Meer info op www.horecalover.be

Vlnr: Jürgen Nijs (Horeca Forma), Laurence Van Cauter (Horeca West-Vlaanderen), Sabien Lahaye-Battheu (Westtoer), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen), Björn Prasse (Blankenberge), Rob Dingenen (VDAB), Filip Roelandt (Economisch Huis)
Vlnr: Jürgen Nijs (Horeca Forma), Laurence Van Cauter (Horeca West-Vlaanderen), Sabien Lahaye-Battheu (Westtoer), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen), Björn Prasse (Blankenberge), Rob Dingenen (VDAB), Filip Roelandt (Economisch Huis)

Ik heb een vraag