• Home
  • Nieuws
  • Modal shift: POM West-Vlaanderen en Multimodaal.Vlaanderen breien nieuw hoofdstuk aan hun succesverhaal!

Modal shift: POM West-Vlaan­deren en Multimodaal.Vlaanderen breien nieuw hoofd­stuk aan hun succesverhaal!

  • Ruimte
  • Multimodale platformen
25/01/2024

Sinds 2020 bundelen we de krachten met Multimodaal.Vlaanderen om de modal shift bij West-Vlaamse bedrijven te versnellen. Dit jaar voegen we een nieuw hoofdstuk toe door de succesvolle samenwerking met twee jaar te verlengen.

Impact in cijfers: modal shift 2023

In 2023 overtuigden we heel wat bedrijven om een duurzame versnelling hoger te schakelen. We werkten 34 concrete businesscases uit, waarbij elke case de huidige goederenstromen van het bedrijf analyseerde en haalbare multimodale alternatieven in kaart bracht. 18 West-Vlaamse bedrijven waaronder Picanol, Aviko en Piano’s Maene maakten ook daadwerkelijk de overstap naar water (binnenvaart of shortsea) en spoor. Dit resulteerde in een potentiële kilometerreductie van 1.418.961 km op Vlaamse wegen, of bijna een verdubbeling in vergelijking met de cijfers van 2022.

Urgentie en potentieel voor West-Vlaanderen

Bedrijven voelen nu meer dan ooit de impact van de aankomende duurzaamheidsverplichtingen, het toenemende vrachtverkeer en de dagelijkse files. De noodzaak aan een duurzame aanpak voor hun logistieke stromen wordt dus almaar duidelijker. Jean de Bethune, voorzitter bij POM West-Vlaanderen, spoort bedrijven aan om de boot richting een duurzame toekomst niet te missen: “West-Vlaanderen ontwikkelt zich op vlak van infrastructuur tot dé multimodale topregio in Vlaanderen. Dankzij onze samenwerking met Multimodaal.Vlaanderen stimuleren we die infrastructurele transformatie en bieden we bedrijven toegankelijk multimodaal advies dat ze direct kunnen omzetten in de praktijk.”

Wat brengt de toekomst?

Duurzaamheid blijft hoog op de agenda staan van West-Vlaamse bedrijven. De komende jaren wordt de shift naar binnenvaart en/of spoor essentieel, bevestigt Filip Van Hulle, manager van Multimodaal.Vlaanderen: “Het vrachtverkeer groeit jaarlijks met 0,5 tot 1 procent en grote wegenwerken zijn lopende of staan gepland. Files maken dus onvermijdelijk onderdeel uit van ons dagelijks leven. Voor bedrijven is het daarom cruciaal om hun goederentransporten versneld en op een slimme manier te verduurzamen."

Filip Van Hulle (Multimodaal.Vlaanderen) en Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen) bezegelen de voortzetting van de veelbelovende samenwerking rond de modal shift.
Filip Van Hulle (Multimodaal.Vlaanderen) en Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen) bezegelen de voortzetting van de veelbelovende samenwerking rond de modal shift.
Ontdek de voordelen voor jouw bedrijf!

Wil je de multimodale opties voor jouw bedrijf verkennen? Benieuwd naar de voordelen ervan op zowel financieel als ecologisch vlak?

Klik hier voor meer info.

Ik heb een vraag