• Home
  • Nieuws
  • Mobiele commandopost brandweer Westhoek uitgerust met 5G-technologie

Mobiele com­man­do­post brandweer West­hoek uit­gerust met 5G-technologie

  • Innoveren
28/02/2024

Op dinsdag 27 februari 2024 stelde Brandweer Westhoek een nieuwe mobiele commando unit voor. Dit voertuig, uitgerust met 5G-technologie, speelt een cruciale rol bij het coördineren en leiden van grootschalige brandbestrijdings- en reddingsoperaties. Dankzij project Flanders Smart Fields Service konden we onze bijdrage leveren bij het opzetten van de 5G-technologie van deze unieke brandweerwagen.

Coördinatie en overleg bij noodsituaties

De mobiele commandopost van de brandweer beschikt over een vergaderruimte waar hulpdiensten, politie, logistieke diensten en communicatiediensten kunnen overleggen en beslissingen nemen tijdens grootschalige interventies. Er is ook een aparte ruimte voor radio-operatoren voorzien om de ontwikkelingen op het terrein verder op te volgen.

Nieuwste 5G-technologie

Het voertuig is uitgerust met de nieuwste 5G-technologie die zorgt voor naadloze communicatie tussen de teams ter plaatse, het crisiscentrum en andere hulpdiensten. Zo kan de brandweer hun eigen datanetwerk en eigen wifi-netwerk opzetten. Zo hebben ze sneller toegang tot beelden van mobiele camera’s en drones die ze naar andere diensten kunnen doorsturen. De mobiele commando-unit heeft een autonomie van meer dan twee uur op batterijvermogen. Bovendien is er een stroomgroep beschikbaar om de werking met nog eens meer dan twee uur te verlengen.

Het totale kostenplaatje van de mobiele commando unit bedraagt 270.000 euro.

Lees het volledig persbericht van brandweer Westhoek.

Ik heb een vraag