• Home
  • Nieuws
  • Hoe kunnen we meer kansen op werk creëren voor mensen met gezondheidsproblemen?

Hoe kun­nen we meer kansen op werk creëren voor mensen met gezondheidsproblemen?

Meer informatie

  • Talent
15/06/2022

Het aantal vacatures in onze provincie is historisch hoog. Bedrijven schreeuwen om talent en het aantal werkzoekenden was nog nooit zo laag. Nu de klassieke vijvers leeggevist lijken, wordt steeds vaker naar de niet-actieven gekeken. Ook de groep langdurig zieken waar nog heel wat onbenut talent zit komt zo in het vizier.

In West-Vlaanderen is 8,6% (juni 2021) van de beroepsbevolking al langer dan één jaar niet aan de slag wegens ziekte. Het betreft 47.525 langdurig zieken, een aantal dat helaas jaar na jaar blijft stijgen. Een deel van hen kan, mits aangepaste ondersteuning, opnieuw een plaats vinden op onze arbeidsmarkt.

“We mogen de talenten van mensen die tijdens of na ziekte terug aan de slag willen niet verloren laten gaan. Op deze West-Vlaamse netwerkdag gaan diverse actoren in dialoog over hoe ze samen kansen op werk kunnen creëren voor mensen met gezondheidsproblemen.”

Ines Verhalle - Program Manager Inclusieve Arbeidsmarkt

Diverse actoren zijn in het proces van re-integratie betrokken. Op 14 juni brachten POM West-Vlaanderen, VDAB en gtb (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) deze actoren samen op de eerste West-Vlaamse netwerkdag re-integratie:

  • terug-naar-werk-coördinatoren en adviserend artsen van de mutualiteiten
  • arbeidsartsen en behandelende artsen
  • het RIZIV
  • trajectbegeleiders van VDAB, gtb, de werkplekarchitecten en zorgactoren
  • sociale partners
  • organisaties uit de sociale economie
  • sectorconsulenten

Zo’n 140 deelnemers tekenden present en stelden hun rol en aanbod voor en gingen met elkaar in dialoog. ‘Hoe samen werken om meer kansen op werk te creëren voor mensen met gezondheidsproblemen’ was dan ook het motto van deze eerste netwerkdag.

Ook de vertegenwoordigers van de Vlaamse Minister van Werk en de Federale minister van gezondheid waren aanwezig om de recente evoluties in het Vlaamse en Federale beleid toe te lichten.

Nathalie Albert, ervaringsdeskundige bij de Alexianen Zorggroep Tienen sloot het inhoudelijke programma af met een moedige en inspirerende getuigenis over haar moeilijke zoektocht naar een passende plaats op de arbeidsmarkt.

Deze netwerkdag op 14 juni was een eerste actie van de West-Vlaamse Stuurgroep re-integratie, een initiatief van POM West-Vlaanderen en VDAB West-Vlaanderen. In de zomer van 2022 start o.a. ook een Lerend Netwerk ‘aangepast werk’ en worden proeftuinen opgestart met sociale economiebedrijven om mensen met gezondheidsproblemen op een positieve manier te engageren om opnieuw aan de slag te gaan.

Ik heb een vraag