• Home
  • Nieuws
  • Injectie van ruim 64 miljoen euro in West-Vlaamse economie

Injec­tie van ruim 64 miljoen euro in West-Vlaamse economie

Meer informatie

  • Innoveren
05/03/2024

Een nieuwe GTI West-Vlaanderen is voluit uit de startblokken geschoten. Het GTI-mechanisme mobiliseert Europese middelen voor regio’s met een duidelijke regionale strategie om concrete maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Een eerste reeks projecten staat nu klaar om West-Vlaamse speerpuntsectoren innovatieve impulsen te geven.

GTI West-Vlaanderen

De ‘Geïntegreerde Territoriale Investering’ is een concept geïntroduceerd door de Europese Commissie. Een GTI vormt een aparte enveloppe aan Europese middelen gekoppeld aan een specifieke regionale strategie. Zo werd aan het provinciaal economisch beleidsplan 25,7 miljoen euro aan Europese middelen toegekend. De Europese middelen, die 40% van de kosten kunnen dragen, leggen zo de basis voor een totale investering van ruim 64 miljoen euro.

Vorig jaar werd een eerste reeks van projecten uitgewerkt die innovatie in de West-Vlaamse industriële speerpuntsectoren bevorderen.

Voedingssector: uitbouw wetenschapspark Food Innovation Park

Drie projecten staan op stapel voor de uitbouw van Food Innovation Park, het wetenschapspark rond voeding & gezondheid in Roeselare. Met de bouw van een incubator kunnen ondernemers met een voedingsidee uitgroeien tot een bloeiende onderneming. De al aanwezige onderzoeksinfrastructuur breiden we verder uit. Ook VEG-i-TEC, het onderzoekscentrum van UGent voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie in Kortrijk versterken we met bijkomende investeringen.

Digital Health: digitale oplossingen voor zorgnoden

Door de bestaande labs en infrastructuur van West-Vlaamse kennisinstellingen uit te breiden en de uitbouw van een Digital Healthcommunity leggen we vanuit Brugge de basis voor een doorgedreven samenwerking met West-Vlaamse bedrijven en zorgactoren. De focus ligt hierbij op het aanreiken van digitale oplossingen voor de uitdagingen binnen de zorg, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing.

Nieuwe Materialen: slimmere recyclage

Recyclage blijft een belangrijk aandachtspunt. We investeren om producten, samengesteld uit meerdere materialen, beter te recycleren. Denk aan kunststof- en textielproducten zoals de knopen van een jeans of het label van een T-shirt. Of verpakkingen met een plastic coating als bescherming. Onze focus ligt op het identificeren, slim ontmantelen en scheiden van storende componenten via geavanceerde processen. Maar we onderzoeken ook de mogelijkheden van ecodesign om nieuwe producten te ontwikkelen die we gemakkelijker kunnen recycleren.

Machinebouw & Mechatronica: integratie industrie 4.0 voor maakbedrijven

Voor de maakindustrie is de transformatie naar industrie 4.0 cruciaal. “We versnellen dit proces met het aanschaffen van mobiele apparatuur voor het uitvoeren van meet- en testcampagnes bij productiebedrijven. Zo helpen we hen met de integratie van de nieuwste industrie 4.0-technologieën en methodes. Daarnaast willen we maakbedrijven helpen om hun producten te optimaliseren; van conceptie, ontwerp en fabricage tot gebruik, onderhoud en uiteindelijk de uitfasering of recycling.

Blue Energy: uitbreiding testinfrastructuur op zee

De aanwezigheid van de Noordzee is een unieke troefkaart voor onze kustprovincie, ook voor innovatie. Om aan de groeiende marktnoden te voldoen, investeren we verder in een uitbreiding van onze testinfrastructuur op zee bij ons maritiem testplatform Blue Accelerator voor de kust van Oostende. Hierbij krikken we de testmogelijkheden op voor onder meer materialen en drones. Er komt ook nog een drijvende uitbreiding van de bestaande testcapaciteit dieper in zee.”

Drones: platformen voor luchtbruggen voor lange afstand

Die ligging aan de Noordzee geeft ook een boost aan een andere sterk ontluikende industrie: de dronesector. Drones zullen een belangrijke rol spelen voor duurzaam en structureel transport op langere afstand. Een van de toepassingen van die luchtbruggen is bijvoorbeeld gericht op de werking en onderhoud van offshore windmolenparken. Daarvoor moeten we landings- en take off-platformen bouwen. We voorzien ook extra onderzoeks- en testuitrusting voor ons drone-innovatiecentrum Drone Dock in Oostende, bijvoorbeeld om regen en wind te simuleren.

Ik heb een vraag