Halfhalf? Hon­der­den kansen!

Meer informatie

    08/03/2024

    Op maandag 4 maart vond het eiwitevent ‘Halfhalf? Honderden kansen' plaats in Ter Groene Poorte.

    Waarom dit event?

    Vlaanderen heeft de ambitie om Europees leider te worden op vlak van voeding. De eiwitdiversificatie staat hierbij hoog op de agenda. Vanuit Gezond Leven werd recent ook de nieuwe richtlijn Halfhalf gelanceerd. Eiwitdiversificatie zal daardoor nog aan belang winnen. Die groeiende vraag naar alternatieve eiwitten biedt economische opportuniteiten voor Vlaanderen. Vandaar de noodzaak om voedingsbedrijven op de hoogte te brengen en ze wegwijs te maken in hoe Vlaanderen hen kan ondersteunen.

    De nieuwe Halfhalf-richtlijn

    "Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd." Da’s de eenvoudige boodschap van de nieuwe Halfhalf-campagne van Gezond Leven. Koen Thewissen van weareDaniel werkte als communicatiestrateeg mee aan het opstellen van het narratief voor de eiwitshift. Hij vertelde wat de wetenschap ons kan leren over gedragsverandering. En hoe we die inzichten kunnen gebruiken om de eiwitshift ‘te verkopen’.

    Eiwitdiversificatie: welke steun biedt Vlaanderen?

    Flanders’FOOD en VLAIO kwamen toelichten hoe zij de Vlaamse voedingsbedrijven kunnen ondersteunen, elk vanuit hun eigen expertise. POM West-Vlaanderen lichtte bijkomend de Crossroads subsidies toe.

    Klaar voor de toekomst

    We sloten af met 2 boeiende getuigenissen van BonMush en Ter Groene Poorte.

    • Caroline Vercauteren (BonMush) onthulde de reis van een traditioneel charcuteriebedrijf naar een duurzaam merk op basis van lokale oesterzwammen.
    • Levenslang leren in de voedingsberoepen. Iris Cornette vertelde ons hoe Ter Groene Poorte de eiwitshift als hefboom voor innovatie gebruikt in hun opleidingen. Enkele voorbeelden van lopende projecten:
      • Stapsgewijs integreren van het halfhalf-concept binnen hun warme schoolmaaltijden.
      • Hybride- en veggieburgers maken binnen de slagerijafdeling.
      • Nieuwe innovatieve producten ontwikkelen zoals bijvoorbeeld plantaardige banketbakkersroom.



    Opmerkingen of suggesties

    Heb je vragen, opmerkingen of suggesties over dit event of over de eiwitdiversificatie? Laat ze hier achter.

    Ik heb een vraag