• Home
  • Nieuws
  • Eerste stap gezet om dronevluchten boven zee en tussen regionale luchthavens mogelijk te maken

Eerste stap gezet om dronevlucht­en boven zee en tussen regionale luchthavens mogelijk te maken

  • Innoveren
  • Drones
23/11/2023

De mogelijkheden om dronetoepassingen in te schakelen volgen elkaar in snel tempo op. Daarom bundelen we samen met de Belgische luchtvaartautoriteit skeyes de krachten om samen een veilige omgeving te creëren voor de uitbreiding van heel wat drone-activiteiten boven de Noordzee en tussen de luchthavens van Oostende en Kortrijk-Wevelgem.

Nieuwe dronetoepassingen

Drones die op grote afstand kunnen vliegen, hebben heel veel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de inspectie en bewaking van offshore windmolenparken, dronebeelden tijdens overstromingen, vervoer van medisch materiaal en vele andere. Het verkrijgen van vergunningen voor dergelijke activiteiten blijft vandaag de dag uiterst moeilijk voor drone-operators vanwege verschillende wettelijke beperkingen.

Operationeel kader

De oplossing is gebaseerd op de expertise van skeyes, dat een operationeel kader en een set tools heeft ontwikkeld om langeafstandsdrones veilig en efficiënt te laten samengaan met het bemande luchtverkeer. Hiervoor ondertekenden we op 21 november een samenwerkingsovereenkomst met skeyes. Doelstelling is om een veilige omgeving te creëren voor de uitbreiding van de drone-activiteiten boven de Noordzee en tussen de regio’s Oostende en Kortrijk-Wevelgem. Hiervoor worden passende standaarden, procedures en regelgeving uitgerold. Dit levert aanzienlijke voordelen op voor de industrieën die geïnteresseerd zijn in langeafstandsdronevluchten.

West-Vlaanderen als pionier

Deze samenwerking die zal leiden tot duidelijke regels, biedt West-Vlaanderen heel wat mogelijkheden. Dit biedt een positieve impact op de vele industrieën en bedrijven die de voordelen willen benutten van de unieke mogelijkheden die drones bieden. En zo is onze provincie als pionier klaar om een volgende generatie dronetoepassingen te verwelkomen.

Ik heb een vraag