• Home
  • Nieuws
  • 7 West-Vlaamse steden slaan handen in elkaar voor een datagestuurd detailhandelsbeleid

7 West-Vlaamse ste­den slaan han­den in elka­ar voor een datages­tu­urd detailhandelsbeleid

Meer informatie

  • Ondernemerschap
  • Lokaal ondernemen
08/06/2023

De kleine steden Oostkamp, Blankenberge, Diksmuide, Harelbeke, Menen, Veurne en Waregem investeren in sterkere kernen en de ondersteuning van de lokale economie door meer en beter gebruik te maken van slimme data. Dit gebeurt binnen het project Data in Klein Steden (DAKS 2.0), onder coördinatie van KERNpunt en POM West-Vlaanderen.

Detailhandel als kloppend hart van onze steden

In de meeste gemeenten in Vlaanderen staat detailhandel sterk onder druk. Dit geldt ook voor de kleine steden in West-Vlaanderen die, naast de klassieke problemen als hoge huurkosten, lagere marges, concurrentie uit e-commerce, hoge loonkosten, impact vanuit de coronacrisis en recenter de enorme energiekosten, ook de invloed van nabijgelegen centrumsteden ervaren. Niettegenstaande spelen deze kleine steden een belangrijke rol voor de vele inwoners van het omliggende hinterland omdat ze specifieke centrumfuncties zoals detailhandel, sport- en cultuurfaciliteiten en mobiliteitsvoorzieningen voorzien.

Data op maat van kleine steden

Passantentellingen en druktevoorspellingen worden vandaag al gebruikt in centrumsteden om het detailhandelsbeleid te evalueren en bij te sturen. Binnen het project DAKS 2.0 worden beproefde datasystemen gehanteerd en ingezet op maat van kleine steden. De partnersteden leveren hiermee pionierswerk op hun niveau en willen zo als een van de eerste kleine steden in Vlaanderen meer inzetten op data. Data wordt ingezet voor bijvoorbeeld bijsturen van parkeerbeleid, evaluatie van events, in kaart brengen van e-commerce, doelgroepgerichte marketingacties ...

Intergemeentelijke samenwerking

De aankoop en implementatie van detailhandelsdata verloopt zo geïntegreerd en doelgericht mogelijk. Zo zullen de deelnemende gemeenten allemaal gelijke doelstellingen nastreven en gelijkaardige datasets verwerven, waarbij de eigenheid en context van de gemeente in kwestie niet uit het oog verloren wordt. KERNpunt zal de intergemeentelijke samenwerking coördineren en zorgen voor bekendmaking en verspreiding van de resultaten naar gelijkaardige steden en gemeenten.

Ik heb een vraag