Rural Parcel Delivery: pilootproject

OVER HET PROJECT

POM West-Vlaanderen werkt mee aan een pilootproject dat kadert binnen "Rural Parcel Delivery", een project van het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek (VIL). Samen met het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek (VIL) zoeken we naar efficiëntere manieren om te leveren in rurale gebieden. De Westhoek is zo'n ruraal gebied. 

Het project verloopt in 2 grote fasen. In een eerste fase bestuderen we een model van samenwerking in de Westhoek. In fase testen de theorie uit 'in de praktijk' om tot de meest optimale situatie op economisch én maatschappelijk vlak te komen. Meer info: www.vil.be/project/rural-parcel-delivery

 

1. SIMULATIE

In een eerste fase werd via een simulatie aangetoond wat het potentieel is naar kosten- en tijdsbesparing én wat dit oplevert naar winst in transportkilometers. Maar ook dat samenwerking loont, op voorwaarde dat er voldoende partijen hun pakketten uitleveren aan een gezamenlijke logistieke dienstverlener. Die theorie testen we in de praktijk.

2. PROOF OF CONCEPT

Zes ondernemers bezorgen gedurende zes maanden (een deel van) hun gekoelde leveringen via een gezamenlijke logistieke dienstverlener bij de klant (zowel B2B als B2C). Concreet betekent dit dat er slechts één bestelwagen rondrijdt i.p.v. zes. Ook wordt gekozen voor één gezamenlijke uitleverdag, om de leveringen zo veel mogelijk te consolideren. Door te kiezen voor gezamenlijk transport, kunnen de bedrijven focussen op hun corebusiness: hun klanten kwaliteitsvolle artisanale producten aanbieden.

PROJECTDOELSTELLINGEN

 • Besparing transportkosten
 • Minder bestelwagens op de weg
 • Reductie in kilometers & CO2-uitstoot
 

ACTIVITEITEN

 • 09/2021 – instapmoment voor nieuwe deelnemers
 • 09/2021 – infosessie met getuigenissen van de partners

NIEUWS

 

PRAKTISCH

 • Looptijd project: 03/2020 – 03/2022 (24 maanden)
 • Looptijd piloottraject: 07/2021 – 12/2021 (6 maanden)

DE VIJF PIONIERS:

AANBODWEBSITE

 

CHOC YOU (Sint-Idesbald)

Patissier Stephan Destrooper is dé ambassadeur van de goeie smaak. Zijn team goochelt met de lekkerste producten en ingrediënten. De zes unieke chocoladesmaken van CHOC-YOU zijn een streling voor ieders smaakpapillen. Kies en laat vooral anderen meegenieten. 

 • Luxe melocakes

Naar de webshop.

L'HERITAGE (Poperinge)

L’Heritage, dat is 25 jaar passie voor ijsbereidingen en veel goeste. Goeste om met de beste lokale producten uit de Westhoek aan de slag te gaan. Verse hoevemelk van boer Geert, kleinfruit uit de buurt, streekbier… Bart maakt er de lekkerste ijscreaties van. Omdat korte keten beter, socialer en duurzamer is.  

 • Artisanaal ijs met hippe smaken

Naar de webshop.

HOEVEVLEESONLINE.BE (Ieper)

Hoeveleesonline.be brengt vlees van eigen kweek en van superieure kwaliteit tot op uw bord. Proef zeker eens het Piemontees rundsvlees. Het cholesterolarm donkerrode vlees heeft een fijne, stevige structuur en is erg mals.  

 • Lokaal hoevevlees 
Naar de webshop.

BOER OLIVIER’S LOCAL FOODBOX (DIKSMUIDE) 

Boer Olivier verkoopt zijn eigen producten en die van zijn collega-boeren/producenten via de online webshop 'Local Foodbox'. Dit korteketenverhaal garandeert verse producten van topkwaliteit. Bij Boer Olivier staat duurzaam boeren en respect voor de dieren centraal. Lekker genieten én je weet waar jouw voedsel vandaan komt. 

 • 100% (h)eerlijke producten 
Naar de webshop.

CHOCOLATERIE LEDOUX (LANGEMARK) 

Delfien van Chocolaterie Ledoux maakt pralines, zeevruchten, truffels en holle figuren op ambachtelijke wijze en met kwaliteitsgrondstoffen. Ideaal om iemand mee in de watten te leggen, of om zelf van te genieten. 

 • Verrassende chocoladecreaties
Naar de webshop.

Vragen? Interesse in het project?

Wij helpen je verder!