Datasharing platform Rx/SeaPort lanceert twee tools voor een minimale brexit-impact

Op 1 maart lanceerde RX/SeaPort, een initiatief van het Zeebrugse havenbestuur MBZ en APZI, samen met POM West-Vlaanderen, twee tools (WIZARD en E-Balie Ferry) die na de brexit moeten zorgen voor een naadloze doorstroom van het goederenverkeer van en naar de UK.

WIZARD is een digitale handleiding die focust op de impact van de brexit op het logistieke proces van en naar de UK via een Belgische haven. De gebruiker wordt duidelijk doorheen elke fase van de export en import flow geloodst. E-Balie Ferry is een digitaal systeem specifiek gericht op het ferryverkeer. Bij export verwittigen gebruikers via de tool de terminaloperator over de komst van een lading. Resultaat: digitale transparantie en geen wachttijden aan de terminals. Bij import informeren de gebruikers de terminaloperator over de douanestatus van een lading met bijbehorende douanedocumentnummers. Op basis van die informatie wordt de lading vrijgegeven voor vervoer.

Het dataplatform RX/SeaPort verbindt alle actoren uit de logistieke keten in Zeebrugge. Via slechts één unieke verbinding wordt data en informatie gedeeld. De digitale koppeling wordt voor alle bedrijven en instanties toegankelijk via de website, elektronische dataverbindingen en later ook via een app.

POM West-Vlaanderen wil als medeaandeelhouder van RX/SeaPort de krachten bundelen in het belang van de digitalisering en automatisering van de transport-logistieke sector. De teams Transport & Logistiek van de POM en RX/SeaPort delen een verdieping in de ABC-Toren in Zeebrugge, waar POM West-Vlaanderen volop werk maakt van de uitbouw van een kenniscentrum rond innovatie in de havenlogistiek in Zeebrugge.

Meer info over de tools en het gebruik ervan via www.rxseaport.eu.

Foto: Port of Zeebrugge - © Luchtfotografie Henderyckx