POM werkt samen met wereldtopper EMEC om Blue Accelerator op de kaart te zetten

POM West-Vlaanderen werkte samen met het gerenommeerde European Marine Energy Centre (EMEC) om het testplatform Blue Accelerator tot een hub voor bluegrowthontwikkelingen te laten uitgroeien.

Het maritiem innovatie- en ontwikkelingsplatform Blue Accelerator, gebouwd in april vorig jaar, bevindt zich op ongeveer 500 meter van de oostelijke strekdam van Oostende. POM West-Vlaanderen beschikt over een exploitatievergunning van vijftien jaar. Het Duitse bedrijf NEMOS GmbH, gespecialiseerd in golfenergieconversie, was bouwheer en eerste gebruiker van het testplatform.

Testfaciliteit voor bedrijven en kennisinstellingen

POM West-Vlaanderen stelt het maritiem innovatie- en ontwikkelingsplatform nu beschikbaar voor zowel bedrijven als kennisinstellingen die nieuwe producten en technologieën willen onderzoeken, testen of demonstreren gelinkt aan blauwe economie. Bedrijven kunnen gebruik maken van de vele testmogelijkheden zowel op, onder of boven de zeespiegel.

Hiervoor deed POM West-Vlaanderen een beroep op de diensten van EMEC. Deze testfaciliteit uit Schotland  behoort tot de absolute wereldtop in de sector met een expertise van vijftien jaar in golf- en getijdenenergie. Met een duurzaam businessmodel slaagde EMEC erin om al sinds 2011 vier mariene testfaciliteiten en een waterstoftestinfrastructuur op te bouwen en operationeel te runnen. Daarnaast heeft EMEC ook heel wat ervaring in het verwerven van de nodige fondsen voor testfaciliteiten en het opzetten van samenwerkingsverbanden met mariene testfaciliteiten.

EMEC helpt Blue Accelerator potentieel te ontsluiten

“EMEC heeft samen met POM West-Vlaanderen een duurzaam langetermijnbusinessplan ontwikkeld om ons testplatform succesvol uit te baten de volgende 15 jaar, met focus op het maximaliseren van de impact van Blue Accelerator op de blauwe economie in West-Vlaanderen. Dit plan omvat ook een financiële, commercialisatie- en marketingstrategie voor de Blue Accelerator”, vertelt Sarina Motmans, coördinator Blue Energy bij POM West-Vlaanderen. “EMEC is onder meer operationeel verantwoordelijk voor twee gelijkaardige testplatformen zoals onze Blue Accelerator. Deze specifieke ervaring, vooral de technologische ontwikkeling, is voor ons heel belangrijk en de samenwerking met EMEC brengt deze ervaring naar West-Vlaanderen.”

“De voorbije vijftien jaar bouwen we heel wat ervaring op met het ontwikkelen van offshore testfaciliteiten”, vertelt Rob Flynn, Commercial Manager bij EMEC. “We staan waar we nu staan door uit onze fouten te leren en stap voor stap op te bouwen. We zijn blij dat we onze knowhow nu kunnen delen met andere testfaciliteiten zoals Blue Accelerator van POM West-Vlaanderen.”

EMEC is ook stichter en dragende kracht van het International WaTERS Network. Dit platform verenigt alle openwater onderzoeksfaciliteiten uit de hele wereld en wisselt onderling ervaring en kennis uit. “Ze stimuleren onderlinge samenwerking om de mariene energiesector sterker te maken. Dat we nu met Blue Accelerator in dat netwerk zijn opgenomen, maakt de weg open voor het uitwisselen van ervaringen en vormen van nieuwe samenwerkingen met internationale testfaciliteiten”, besluit Sarina Motmans.

Meer informatie :
Sarina Motmans - Coördinator Fabriek voor de Toekomst Blue Energy
E: sarina.motmans@pomwvl.be
T : +32(0) 470 66 27 86
 

Het project ‘Blue Accelerator’ werd ingediend i.k.v. de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO programma. Promotor POM West-Vlaanderen werkt samen met Universiteit Gent, Hogeschool Vives, VITO, VLIZ en TUA West om het project te realiseren. De Provincie en POM West-Vlaanderen investeren samen ruim 1,1 miljoen euro in het project. Blue Accelerator wordt verder voor 1,5 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en voor 735.400 euro door de Vlaamse overheid.