Nieuw maritiem testplatform op zee in april operationeel

Op de Belgian Offshore Days op 20 en 21 maart kondigde POM West-Vlaanderen de concrete plannen aan voor de realisatie van een uniek maritiem testplatform op zee, ongeveer 500 meter voor de haven van Oostende. De eerste onderdelen zijn ondertussen al in de haven van Oostende aangekomen, de definitieve installatie is voorzien halverwege april.

Dit maritiem platform zal als uitvalsbasis dienen voor het opzetten van testen en demonstraties op zee.  “Na de zomer zullen zowel bedrijven als kennisinstellingen de eerste testen kunnen uitvoeren”, vertelt Geert Dangreau, algemeen coördinator van Fabrieken voor de Toekomst op de Belgian Offshore Days in Oostende. “Eerder deze week kwamen de eerste onderdelen, met name de boatlanding en het powerhouse, toe in de haven van Oostende. De volledige installatie van het platform is voorzien halverwege april.”

Het testplatform is een realisatie van het project Blue Accelerator, waarbij een “living lab” op zee wordt gecreëerd. Bedoeling is om via dit lab - in real life zeecondities - innovatieprojecten in uiteenlopende mariene en maritieme sectoren te lanceren, met focus op golf, wind- en getijdenenergie en de bredere blauwe economie. Voorbeelden van  mogelijke tests zijn bijvoorbeeld het opwekken van golfenergie, corrosieonderzoek, kabelmanipulaties … 

In juni wordt het maritiem testplatform officieel geopend, meer informatie hierover volgt binnenkort. Lees hier het persbericht.

(foto © EEW – Nemos)